Tai tikras monstras, pati pavojingiausia žvaigždė Visatoje: siaubingu magnetiniu lauku traiško atomus, beprotiška temperatūra išlydo viską  ()

Neutroninės žvaigždės susidaro, kai žvaigždei, turinčiai daugiau nei 8 Saulių masę, pasibaigia kuras, ji nesuyra veikiant jos pačios gravitacijai, o lieka stiprus, sunkus ir greitai besisukantis „žvėris“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neutroninė žvaigždė susideda tik iš neutronų, besitraukdama ji suspaudžia protonus ir elektronus, verčia juos susijungti, kad susidarytų neutronai, rašo Khush Sarvaiya, Kalifornijos universiteto studentas. Slėgis neutroninės žvaigždės viduje yra didžiulis. Gravitacija taip pat yra tokia milžiniška, kad 1 arbatinis šaukštelis cukraus svertų jos paviršiuje milijonus tonų.

Neutroninė žvaigždė sukasi labai greitai (išsaugomas kampinis impulsas) ir yra vos Žemės miesto dydžio.

Vėliau neutroninė žvaigždė suformuoja pulsarą arba magnetarą.

Pulsaras yra greitai besisukanti neutroninė žvaigždė, skleidžianti rentgeno ir gama spindulius. Jis spinduliuoja stiprius elektromagnetinių bangų pluoštus ir jei planeta yra pakankamai arti pulsaro, tai jis gali sunaikinti joje didžiąją dalį gyvybės dėl galingų rentgeno arba gama spindulių.

Kita vertus, magnetarai yra daug pavojingesni nei pulsarai. Magnetaras yra labai įmagnetinta neutroninė žvaigždė. Ji gali sukurti intensyviausią magnetinį lauką, kada nors pastebėtą Visatoje. Lauko stiprumas yra tūkstantį trilijonų kartų stipresnis nei Žemės ir yra toks intensyvus, jog įkaitina paviršių iki 10 milijonų laipsnių pagal Celsijų.

 

Magnetaras, pavadintas SGR 1806-20, sprogo ir per vieną dešimtąją sekundės dalį išspinduliavo daugiau energijos nei mūsų Saulė per pastaruosius 100 000 metų!

Taigi neutroninė žvaigždė yra labai pavojinga gyvybei.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(33)
(3)
(30)

Komentarai ()