Tikra mėsmalė Žemėje – kaip atrodo kruvinas mūšis dėl Bachmuto: brutalūs vaizdai kaip iš kraupiausių I-ojo pasaulinio karo skerdynių (Foto, Video)  ()

Ilga kova dėl Bachmuto nusineša daugybę aukų, armijos įgija mažai teritorijos ir pavertė vietovę į Pirmąjį pasaulinį karą panašiu pragaro peizažu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus daugiau nei 450 metų po to, kai Rusijos caras Ivanas Rūstusis įkūrė miestą kaip forpostą, skirtą apsisaugoti nuo Krymo totorių, Bachmutas yra kruviniausia mūšio zona devynis mėnesius trunkančiame Vladimiro Putino visapusiškame kare su Ukraina.

Įsikūręs prie Bachmutovkos upės Donecko srityje, miestas, kuriame kadaise gyveno 70 000 žmonių, dabar iš esmės yra sunaikintas pragaro peizažas. Kariai iš abiejų pusių yra įsikasę į apkasus kažkada buvusioje dirbamose žemėse, primindami Pirmojo pasaulinio karo vaizdus.

Savaitgalį pasirodė vaizdai, kuriuose matomos siaubingos sąlygos, kai spaudžiant šaltukui kareiviai knibždėte knibžda purvinuose, vandens pilnuose apkasuose.

„Wagner“ samdinių, remiamų mobilizuotų rezervistų, bangos mažėja, kai jie veržiasi link Ukrainos pozicijų. Ukrainos gynėjai ir likę civiliai, iš dviejų pusių suspausti besiveržiančių Rusijos pajėgų ir nuolat bombarduojami, taip pat patiria didelių nuostolių.

Abiejų pusių teritoriniai pasiekimai yra nedideli, matuojami metrais. Ukrainos kariai laikosi po kelis mėnesius trukusių išpuolių, nors Rusijos pajėgos, atrodo, artėja.

 

„Bachmutas yra tiesiog jų troškimas, kurį jie nori įgyvendinti jau aštuonis mėnesius“, – praėjusį mėnesį „The War Zone“ sakė tos šalies Gynybos žvalgybos direktorato (GUR) vadovas ukrainietis Kyrlo Budanovas.

„Kariniu požiūriu Bachmutas yra labai palankioje padėtyje, nes atveria tolesnius maršrutus į tokius miestus kaip Slovjanskas, Kramatorskas ir Časiv Jaras“.

Tačiau Rusijai praradus teritoriją, personalą ir įrangą kitur Ukrainoje, vykstantis puolimas Bachmute kelia daug klausimų, kodėl Maskva ten ir toliau patiria tokius didelius nuostolius. Ypač turint omenyje Ukrainos, kaip geriau aprūpinto ir treniruoto gynėjo, pranašumą.

 

„Rusijos kariuomenė vis dar susiduria su nerealiais politiniais reikalavimais, kad parodytų pažangą“, – „The New York Times“ sakė Michaelas Kofmanas, CNA tyrimų instituto Arlingtone, Virdžinijoje, Rusijos studijų direktorius.

„Tačiau, atsižvelgiant į prastą turimų pajėgų kokybę ir mažėjančias artilerijos amunicijos atsargas, vargu ar jie bus sėkmingi, nes vėl atrodo, kad Rusijos kariškiai dalinius tiekia be tinkamos paramos“.

Puolimas atsiliepia abiem pusėms, kiekvienai įliejant papildomų išteklių. Vienas iš galimų Rusijos tikslų yra priversti „nukraujuoti“ Ukrainą.

 

„Tokiuose mūšiuose kaip Bachmutas sunaudojamos pajėgos, kurias būtų galima panaudoti kitur“, – „The Times“ sakė Kofmanas ir pridūrė, kad Rusijos pajėgos naudoja žmones, kurie, jų nuomone, yra „išnaudotini“, tačiau net ir tokiu atveju jie negali sau leisti švaistyti tiek artilerijos.

Gali būti ir kita Bachmuto svarbos priežastis.

„The Guardian“ paskelbė, kad „Wagner“ grupės vadovaujamos pastangos užimti miestą iš tikrųjų buvo tuštybės projektas, o pergalė ten buvo laikoma būdu sustiprinti Jevgenijaus Prigožino samdinių grupės įvaizdį vidiniame Putino rate.

Kad ir kaip ten bebūtų, žiaurios kovos ten nenuslūgsta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()