Tai ne tik žmonės! Slaptuose tuneliuose po Romos Koliziejumi aptiko labai neįprastus gladiatorių kovų dalyvius (Foto)  ()

Giliai po Romos Koliziejumi išraizgytuose kanaluose archeologai aptiko įrodymų apie labai neįprastus gladiatorių kovų dalyvius. Kartu su meškų, liūtų kaulais ir kitų egzotinių gyvūnų liekanomis mokslininkai aptiko į taksą panašaus šuns kaulus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie ir kiti archeologų radiniai aptikti tyrinėjant prieš beveik 2000 metų statyto Koliziejaus tunelius, kurie iki šiol buvo užpilti purvu ir vandeniu.

Remiantis Romos Koliziejaus archeologijos parko pranešimu, mokslininkai rado meškų, liūtų, leopardų ir šunų, pavyzdžiui, taksų protėvių, kaulų likučius.

Šie gyvūnai buvo naudojami kruvinų, mirtinų kovos pramogų metu, kurių stebėti į Romos imperijos amfiteatrus susirinkdavo smalsuoliai. Liūtai, hienos, leopardai, drambliai, stručiai, begemotai ir kiti egzotiniai gyvūnai buvo importuojami iš Afrikos. Ringe šie gyvūnai būdavo pasmerkti mirčiai kovoje su gladiatoriais, kurie imituodavo medžioklę ir turimais įnagiais ar ginklais pribaigdavo žvėrį.

Vis dėlto, nėra tiksliai žinoma, kokią vietą šiame kruvinų kovų paveiksle užimdavo nedideli šunys, pavyzdžiui, takso protėviai. Viena aišku, kad jie nebuvo skirti kovai prieš gladiatorius, mat tokia kova nebūtų užverdusi susirinkusios daugiatūkstantinės minios kraujo.

 

Todėl tikėtina, kad šunys buvo panaudoti medžioklės imitacijai, kitaip sakant – medžioklės teatrui, kuri stebėdavo romiečiai.

Šių kasinėjimų esmė, anot mokslininkų, buvo geriau suprasti kaip veikė senovinė vandentiekio ir kanalizacijos sistema. Tyrimai čia prasidėjo 2021-ųjų sausį – ištirta apie 70 metrų tunelių, esančių po Koliziejumi.

„Tyrinėjimai buvo vykdomi pietiniame kolektoriuje, kuris buvo uždarytas ir nebenaudojamas maždaug nuo 523 mūsų eros metų. Tuo metu Koliziejus jau nebebuvo naudojamas kaip amfiteatras, o jo paskirtis keitėsi – čia buvo ir savotiškas gyvenamasis namas, tvirtovė, ligoninė, verpykla ir pan.“, – pranešime teigė tyrimo projekto vadovė Martina Almonte.

 

Be istorinių radinių kanalizacijoje, mokslininkų komanda aptiko daugybę įdomių senovės Romos kasdienio gyvenimo reliktų.

Radinių kolekciją sudaro 50 vėlyvojo Romos laikotarpio bronzinių monetų ir maždaug 171-ųjų sidabrinė moneta su Romos imperatoriaus Marko Aurelijaus, valdžiusio nuo 161 iki 180 metų, atvaizdu. Gali būti, kad šias monetas į kanalizaciją įmetė kautynių žiūrovai, kad šios būtų nuneštos gilyn kartu su žuvusių gladiatorių ir nužudytų gyvūnų krauju.

Tuo pačiu rasta ir įvairių maisto likučių – figų, vynuogių, melionių, alyvuogių sėklų, riešutų pėdsakų. Tikėtina, kad tai buvo į gladiatorių kovų pasirodymus atsineštas žiūrovų maistas.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()