„Hubble“ teleskopas užfiksavo įspūdingą reginį prie pat mūsų galaktikos - „skausminga“ žvaigždės mirtis  ()

Kosminis teleskopas stebėjo supernovos sprogimo liekanas, esančias netoli mūsų galaktikos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalvinga supernovos liekana, palikta po žvaigždės mirties, kosmose švyti kaip fejerverkai naujoje nuostabioje „Hubble" kosminio teleskopo nuotraukoje. Ši struktūra yra Paukščių Tako kaimynystėje – Didžiajame Magelano debesyje ir slepia greitai besisukančią neutroninę žvaigždę, rašo „Space".

Mėlynos ir oranžinės spalvos gijos, susipynusios sudėtinga pyne, yra supernovos, vadinamos DEM L 190, dar žinomos kaip LMC N49, liekanos. Jos  atsirado dėka galingo sprogimo, kai didžiulė žvaigždė baigė savo gyvavimo ciklą.

 

DEM L 190 yra 160 000 šviesmečių atstumu nuo mūsų Didžiajame Magelano debesyje. Ši 75 šviesmečių skersmens supernovos liekana šioje zonoje yra ryškiausias objektas. „Hubble" nuotraukoje pavaizduoti spalvingi materijos siūlai ateityje taps pagrindu šioje galaktikoje atsirasti naujoms žvaigždėms.  

Tačiau po supernovos sprogimo liko ne tik šie ryškūs žvaigždės fragmentai. Mokslininkai mano, jog šiame dujų debesyje slepiasi greitai besisukanti neutroninė žvaigždė. Ji atsirado sunykus pradinės žvaigždės šerdžiai ir gravitacijai ją suspaudus iki labai mažo dydžio.

Mokslininkų teigimu, ši neutroninė žvaigždė savo mase prilygsta Saulės masei, tačiau jos skersmuo yra maždaug 20 km. Ji tokia tanki, kad paviršiuje esantis arbatinis šaukštelis medžiagos sveria apie 4 milijardus tonų. Ši neutroninė žvaigždė sukasi aplink savo ašį dideliu greičiu ir visiškai apsisuka vos per 8 sekundes. Taip pat ji turi galingą magnetinį lauką, kuris yra kvadrilijoną kartų stipresnis už Žemės magnetinį lauką.

 

Dėl didžiulio gama spinduliuotės pliūpsnio ši neutroninė žvaigždė buvo atrasta daugiau nei prieš 40 metų. Nuo to laiko ji taip galingai žybtelėjo tik keletą kartų.

Naują supernovos likučio DEM L 190 vaizdą mokslininkai gavo dėka tokių objektų sąveikos su tarpžvaigždinės terpės dujomis ir dulkėmis. Tačiau jie nori sužinoti, kaip šis procesas vyksta Didžiajame Magelano debesyje. Astronomai taip pat domisi klausimu, kaip maži dujų ir dulkių debesys prisideda prie supernovų liekanų evoliucijos ir keičia jų struktūrą.

 

Antrą kartą per savo istoriją „Hubble" kosminis teleskopas pažvelgė į DEM L 190. Pirmą kartą ši struktūra buvo nufotografuota prieš 19 metų, tačiau naujas vaizdas yra geresnis ir tikslesnis, todėl ši nuotrauka yra dar svarbesnė tyrimams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()