Nežemiškos gyvybės paieškose – esminis lūžis: prasideda dar neregėta medžioklė  ()

Vienas didžiausių radioteleskopų pasaulyje – Pietų Afrikos Respublikoje esantis „MeerKAT“ – prisijungė prie nežemiškos gyvybės ženklų medžioklės kosmose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2016-ųjų vykdomas tarptautinis nežemiškos civilizacijos paieškų projektas „Breakthrough Listen“ iki šiol naudojosi keliais radioteleskopais – „Green Bank Telescope“ (GBT), esančiu JAV, Australijoje veikiančiu „Parkes Telescope“ ir keletu kitų teleskopų. Tačiau dabar prie jų prisijungė itin galingas „MeerKAT“ radioteleskopas – 64 antenų masyvas, esantis Pietų Afrikoje. Šiuo metu tai yra didžiausias radioteleskopas Pietų pusrutulyje.

„Breakthrough Listen“ projekto mokslininkai gruodžio pradžioje paskelbė, kad „MeerKAT“ radioteleskopų sistemos nežemiškų civilizacijų paieškoms buvo integruojamos daugiau nei dvejus metus.

Anot pranešimo autorių, vien dėl „MeerKAT“ teleskopų sistemos „ieškomų taikinių skaičius padidės 1000 kartų“, o tai labai padidins tikimybę aptikti dirbtinių radiosignalų ar kitų technologinių signalų iš nežemiškų civilizacijų.

Žinoma, jeigu tokios egzistuoja.

Viena „MeerKAT“ radioteleskopo lėkštė vienu metu gali užfiksuoti iki 64 skirtingų taikinių, tuo tarpu kiti „Breakthrough Listen“ projekte dalyvaujantys teleskopai vienu metu gali susitelkti tik į vieną.

„MeerKAT“ gali matyti 50 kartų didesnį dangaus plotą vienu metu palyginus su GBT teleskopu. Tokiame dideliame matymo lauke paprastai būna daug žvaigždžių, kurios yra įdomūs glaimų technologinių signalų šaltiniai“, – pranešime teigė „Breakthrough Listen“ projekto vadovas Kalifornijos universiteto Nežemiškojo intelekto paieškos tyrimų centro (SETI) direktorius Andrew Siemionas.

„Breakthrough Listen“ projekto tyrėjai iš „MeerKAT“ gaus nepertraukiamą duomenų srautą. Tyrimų metu surinkti duomenys bus apdorojami superkompiuterio. Specialus algoritmas nuskaitys signalus, kurių neatpažįsta kaip ateinančių iš žinomų Visatos reiškinių, pavyzdžiui, pulsarų, žvaigždžių žybsnių ar supernovų, o aptiktus neįprastus signalus analizuos mokslininkai iš „Breakthrough Listen“ projekto.

 

Per ateinančius dvejus metus „MeerKAT“ galės nuskaityti daugiau nei 1 mln. žvaigždžių sistemų, o tai yra „labai įdomus“ mokslininis procesas, – pranešime teigė Toronto universiteto astrofizikė ir „Breakthrough Listen“ projekto mokslininkė Cherry Ng.

Viena pirmųjų žvaigždžių, kurias tirs „MeerKAT“ ir „Breakthrough Listen“ projekto mokslininkai, bus Kentauro Proksima žvaigždė. Pastaroji yra artimiausia mūsų Saulės sistemai, o joje yra dvi egzoplanetos, kurių orbitos, mokslininkų skaičiavimu, yra gyvybei tinkamoje zonoje.

 

Vienas iš šio projekto iniciatorių – Anapilin iškeliavęs mokslininkas, astrofizikas Stephenas Hawkingas, projekto mecenatas – Izraelio verslininkas, milijardierius Jurijus Milneris.

Rusijoje gimęs verslininkas šiais metais atsisakė Rusijos pilietybės. Jo šeima ir jis visam laikui paliko Rusiją dar 2014 metais, iš karto po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()