Ką naudoti pakavimui vietoje plastiko – už idėją gavo 1 mln. eurų (Video)  ()

JK Velso princo Williamo „Earthshot“ fondas skyrė 1 mln. svarų sterlingų (1 mln. 162 tūkst. eurų) JK mokslininkams, kovojantiems su klimato krize, praneša užsienio naujienų portalai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis prizas skirtas novatoriškiems sprendimams, skirtiems klimato ir biologinės įvairovės problemoms spręsti, ir pavadintas buvusio JAV prezidento Džono F.Kenedžio 1960 m. kalboje paminėto „Moonshot“ (liet. „Mėnulio šūvis“) tikslo, kuris suvienijo milijonus žmonių, siekusių per dešimtmetį nuskraidinti žmogų į Mėnulį, vardu.

Bostone vykusioje žvaigždžių ceremonijoje princas Williamas paskelbė penkis apdovanojimo, kuris pradėtas teikti 2020 m., laimėtojus. Prie jo prisijungė tokios garsenybės kaip Annie Lennox, Billie Eilish, Davidas Beckhamas, Ellie Goulding ir Rami Malekas, rašo „The Guardian“.

„Tikiu, kad „Earthshot“ sprendimai, kuriuos matėte šį vakarą, įrodo, kad galime įveikti didžiausius mūsų planetos iššūkius. Juos remdami ir plėsdami galime pakeisti savo ateitį. Tikiuosi, kad kartu su šio vakaro nugalėtojais ir finalininkais bei tais, kurie bus atrasti per ateinančius metus, „Earthshot“ palikimas ir toliau augs, padėdamas mūsų bendruomenėms ir mūsų planetai klestėti“, – apdovanojimų renginyje sakė Velso princas.

Viena iš nugalėtojų tapo Jungtinės Karalystės įmonė „Notpla“, kuri iš jūros dumblių kuria alternatyvą plastikinėms pakuotėms. Šis startuolis sukūrė natūralią ir biologiškai skaidžią plastiko alternatyvą, pagamintą iš jūros dumblių ir augalų, kuri gali būti naudojama kuriant įvairius pakavimo produktus.

Bendrovė iki šiol pagamino daugiau kaip 1 mln. maisto išsinešimui skirtų dėžučių pristatymo svetainei „Just Eat“.

 

Įmonę įkūrė Rodrigo Garcia Gonzalezas ir Pierre'as Paslier, studijuodami Londono imperatoriškajame koledže ir Karališkajame meno koledže.

Prieš tai Haknyje įsikūrusi bendrovė buvo sukūrusi valgomą „burbulą“, vadinamą „Ooho“, kuriame galima laikyti vandenį.

Vienas iš „Notpla“ įkūrėjų Pierre'as Paslier sakė: „Niekas nenori gyventi pasaulyje, pilname plastiko atliekų, tačiau veikti dar nevėlu. Dar niekada nebuvo geresnio laiko naudoti natūralius sprendimus plastiko problemai spręsti.“

Kita nugalėtoja tapo Australijos Didžiojo barjerinio rifo stebėseną vykdžiusi čiabuvių moterų grupė. Jų projekte derinamos 60 000 metų senumo vietinių gyventojų žinios ir skaitmeninės technologijos, siekiant apsaugoti žemę ir jūrą, rašo BBC. Programa „Vietinių gyventojų moterys Didžiajame barjeriniame rife“ parengė daugiau kaip 60 moterų, kurios teikė mokslinius duomenis, taip pat saugojo didelės kultūrinės ir dvasinės reikšmės vietoves.

 

Apdovanojimą pelnė ir Omane įsikūrusi bendrovė, sukūrusi būdą CO2 paversti uolienomis ir jas saugoti po žemę. Šia technologija siekiama iki 2024 m. kasmet mineralizuoti 1000 tonų CO2.

Tarp kitų apdovanojimą pelniusių projektų buvo ir Kenijos pradedančioji įmonė, teikianti moterims švaresnio degimo krosneles, kad sumažintų patalpų taršą ir užtikrintų saugesnį maisto ruošimo būdą, bei įmonė, teikianti tvarius šiltnamius Indijos ūkininkams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()