Kalėdų „dovana“: Žemės link skrieja 3 milžiniški asteroidai  ()

Dovana Kalėdoms. Į Žemę vienu metu skrenda 3 didžiuliai asteroidai – jų dydis įspūdingas. Viena iš trijų kosminių uolienų laikoma potencialiai pavojinga mūsų planetai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio 25-osios vakarą, pasak mokslininkų, labai arti Žemės pagal kosmoso standartus priartėjo trys asteroidai, iš kurių vienas yra potencialiai pavojingas, rašo „Newsweek“.

Pirmasis asteroidas, priartėjęs prie Žemės, vadinamas 2022 YL1, o jo matmenys yra nuo 38 iki 85 metrų, o tai yra maždaug tokio paties dydžio kaip „Boeing 777“ sparnų plotis.

Antrasis asteroidas vadinamas 2013 YA14 ir jo dydis svyruoja nuo 50 iki 110 metrų, o tai prilygsta futbolo aikštės dydžiui.

Trečiasis asteroidas pavadintas 2022 TE14, jo dydis yra nuo 100 iki 210 metrų, o tai yra 50 aukštų pastato dydis.

Tikslų arti Žemės skriejančių asteroidų dydį nustatyti gana sunku, nes mokslininkai pateikia tik apytikslius skaičius. Kalbant apie skaičius šių kosminių uolienų pavadinimuose, jie rodo, kada šie asteroidai buvo atrasti.

Astronomų teigimu, nepaisant to, kad asteroidas 2022 TE14, atsižvelgiant į jo dydį, yra laikomas potencialiai pavojingu, panikuoti nėra pagrindo ir visi trys kosminiai objektai turėtų praskristi.

Mokslininkų skaičiavimais, gruodžio 25-osios vakarą šie asteroidai pagal kosmoso standartus atsidūrė gana arti Žemės:

  • 2022 YL1 skrido 2,9 mln. km atstumu;
  • 2013 YA14 skrido 1 milijono km atstumu;
  • 2022 TE14 praskrido 4,3 mln. km atstumu.

 

Visi trys asteroidai sukasi aplink Saulę ir karts nuo karto priartėja prie mūsų planetos, nors mokslininkai mano, kad nė viena iš šių kosminių uolienų neturėtų nukristi į Žemę per ateinančius 100 metų. Nors kai kurie ekspertai vis dar nėra tikri dėl to.

Iš esmės dauguma Saulės sistemos asteroidų yra susitelkę asteroidų juostoje, kuri yra tarp Marso ir Jupiterio, tačiau aplink mūsų žvaigždę yra daug arčiau skraidančių kosminių uolienų ir jos vadinamos arti Žemės esančiais asteroidais.

Jei, pasak mokslininkų, asteroidų juostoje yra daugiau nei 1 milijonas įvairaus dydžio kosminių uolienų, tai iki šiol buvo atrasta tik kiek daugiau nei 30 tūkstančių arti Žemės esančių asteroidų. Jei asteroidas artėja prie Žemės arčiau nei 7,5 milijono km atstumu ir yra 100–140 metrų dydžio, toks objektas jau laikomas potencialiai pavojingu.

 

Anot mokslininkų, tai reiškia, kad yra teorinė tokių asteroidų susidūrimo su mūsų planeta galimybė, nors tai gali įvykti po 100 ir 1000 metų. Tačiau kita vertus, kosmose vyksta daug įvairių nenuspėjamų įvykių, galinčių paveikti kosminės uolienos skrydžio trajektoriją, o tai gali sukelti katastrofą mūsų planetoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(1)
(30)

Komentarai ()