Saulėje kažkas vyksta: NASA paskelbė dar neregėtą video, kas nutiko mūsų Saulei per 133 dienas  ()

NASA sukūrė nuostabų vaizdo įrašą iš daugybės vaizdų, padarytų Saulės dinamikos observatorijos (SDO) erdvėlaivio kameromis. Tai trunka tik 1 valandą, tačiau per šį laiką galite stebėti, kas nutiko mūsų Saulei per 133 dienas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame vaizdo įraše matosi, kad Saulėje nuolat kažkas vyksta, o mūsų žvaigždės paviršius nuolat keičiasi. Visų pirma, galite pamatyti didžiules plazmos kilpas, kurios vingiuoja išilgai žvaigždės magnetinio lauko linijų. Čia taip pat rodomi saulės blyksniai ir plazmos išmetimai į kosmosą, kurie sukuria pavojingą kosminį vėją, rašo „ScienceAlert".

SDO taip pat tiria Saulės vidų, jos magnetinį lauką ir karštą plazmą Saulės vainikinėje dalyje. Kasdien zondas atsiunčia maždaug 70 000 žvaigždės vaizdų, o bendras duomenų kiekis siekia 1,5 terabaito. Mokslininkų teigimu, Saulės dinamikos observatorijos dėka žmonija turi didžiausią duomenų apie Saulę rinkinį.

Mūsų žvaigždė yra geltona nykštukė, atsiradusi dar gerokai prieš pasirodant Žemei, o Saulės masė sudaro 99,8 % visos Saulės sistemos masės. Mokslininkai mano, kad Saulė gyvens dar 4-5 milijardus metų, kol pavirs raudonąja milžine ir sprogs kaip supernova.

Tačiau mūsų žvaigždė vis dar slepia daugybę paslapčių, kurios turi būti atskleistos. Nors Saulė Žemei yra gyvybiškai svarbios energijos šaltinis, bet ir kartu labai pavojingas objektas. Saulės aktyvumas ir saulės vėjas, kuris susidaro dėl šių procesų, veikia visą mūsų sistemą ir žinoma mūsų planetą. Pavyzdžiui, tie saulės blyksniai ir plazmos arba vainikinių masių išmetimai gali smarkiai pažeisti palydovus, elektros tinklus ir kitą planetos infrastruktūrą.

 

Per visą savo istoriją SDO pateikė daug naudingų mokslinių duomenų, kurie padeda mokslininkams geriau suprasti tai, kas iš tikrųjų vyksta Saulės viduje ir už jos ribų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(29)
(2)
(27)

Komentarai ()