Ekspertai šokiruoti: be jokių leidimų bandoma pritemdyti Saulę, pasekmės gali būti nenusakomos  (16)

Įmonės įkūrėjas mano, kad taip galima sustabdyti klimato atšilimą, tačiau ne visi mokslininkai su tuo sutinka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusiais metais amerikiečių kompanijos „Make Sunsets“ įkūrėjas pirmiausia į 2 metrų helio balionus pripumpavo sieros ir paleido į dangų virš Meksikos. Jis tikėjosi, kad viršutiniuose atmosferos sluoksniuose balionas suirs ir išskirs sieros dioksido daleles, kurios atspindės Saulės spindulius ir taip vėsins Žemę. Mokslininkai mano, kad tai provokuojantis ir neįrodytas būdas kovoti su augančia klimato krize, rašo „Futurism“.

Sieros dioksido dalelių paleidimo į atmosferą procesas vadinamas vienu iš Saulės geoinžinerijos metodų. Pasak mokslininkų, šis rutulio paleidimas, nepaisant nedidelio masto, buvo pirmas kartas istorijoje, kai kas nors iš tikrųjų bandė atlikti tokį žygdarbį. Tačiau kiti mokslininkai teigė, kad tai buvo bergždžias bandymas sustabdyti visuotinį atšilimą.

„Make Sunsets“, vadovaujama Luke'o Isemano, šį sausį planuoja pakartotinai paleisti sieros dioksido helio balioną. Tačiau šis bandymas išgelbėti Žemę nuo atšilimo sukėlė didžiausią baimę kai kuriems mokslininkams, kurie dešimtmečius bandė nustatyti pagrindines Saulės geoinžinerijos taisykles. Ši technologija beveik visada buvo vertinama kaip paskutinė priemonė kovojant su visuotiniu atšilimu.

Pirma, kaip pabrėžia šios technologijos kritikai, nežinoma, ar šis metodas pasiteisins, ar net gali turėti nenumatytų pasekmių.

„Manau, kad tai labai bloga idėja. Šiuo metu mokslas negali nei patvirtinti, nei paneigti tokio kovos su klimato kaita būdo veiksmingumo“, - sako Janoszas Pasztoras iš Carnegie instituto.

Nepaisant daugybės kritikų, Saulės geoinžinerijos idėja pastaruoju metu įgijo didelį populiarumą. Pavyzdžiui, 2021 m. JAV nacionalinė mokslų akademija rekomendavo vyriausybei atsargiai įgyvendinti šią idėją, atsižvelgiant į didėjančią klimato krizę.

Didžioji dauguma mokslininkų mano, kad prieš pradedant į atmosferą išleisti didelius kiekius sieros dioksido, kad atspindėtų Saulės spindulius, reikia atlikti daugiau tyrimų.

 

Dauguma mokslininkų sutinka, kad net geoinžineriniai tyrimai, jau nekalbant apie faktinį sieros dalelių išsiskyrimą, turėtų apimti konsultacijas su vietos bendruomenėmis ir vyriausybėmis. Nors mažų išmetamųjų teršalų rizika yra nedidelė, kritikai baiminasi, kad tai gali atverti kelią didesniems išmetimams, kurie turėtų nenuspėjamą poveikį žemės ūkiui ir temperatūrai visame pasaulyje.

Isemanas, jo paties žodžiais, paleido balionus su niekuo nepasitaręs iš visuomenės, mokslo bendruomenės ar vietos valdžios Meksikoje.

„Kas kontroliuos šiuos paleidimus, kas tiksliai žino, kiek sieros dioksido reikia išmesti, kad jis nepakenktų planetai, kurioje reikia paleisti? Šie klausimai vis dar neatsakyti“, – sako Edwardas Parsonas iš Kalifornijos universiteto.

Klimato intervencijų, tokių kaip Saulės geoinžinerija, šalininkai teigia, kad pasaulis sparčiai artėja prie klimato katastrofos ir mes negalime sau leisti sėdėti ramiai.

 

Pasaulinė temperatūra Žemėje kyla, o kai kurie saulės geoinžinerijos šalininkai mano, kad aerozolių įpurškimas į viršutinius atmosferos sluoksnius gali žymiai sumažinti temperatūrą.

Tačiau kiti mokslininkai teigia, kad atspindinti Saulės šviesą iš atmosferos nepašalina daug anglies dioksido, o tai taip pat prisideda prie temperatūros kilimo. Ekspertai mano, kad sieros dioksido išmetimas gali šiek tiek sumažinti pasaulinę temperatūrą, tačiau tai nepašalins didelio anglies dioksido išmetimo padarinių, pavyzdžiui, vandenynų oksidacijos.

Nepaisant kritikos, Eismanas ir jo įmonė „Make Sunsets“ planuoja ir toliau leisti sieros balionus ateinančius 20 metų. Kartu planuojama nuolat didinti šių balionų skaičių. Įdomiausia, kad Eismanas nepažeidžia jokių įstatymų, nes nėra jokių dokumentų, draudžiančių privačiai įmonei užsiimti geoinžinerija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(10)
(0)

Komentarai (16)