Kritinė situacija TKS: NASA gelbės savo astronautus, o 2 rusus paliks už borto  (1)

Rusijos erdvėlaivio „Sojuz“ avarijos epopėja sulaukė naujo tęsinio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA pranešė, kad įvykus avarinei situacijai TKS, erdvėlaivis „SpaceX“ į Žemę galės sugrąžinti ne keturis, o penkis astronautus. Penktasis galėtų būti amerikietis Frankas Rubio, į orbitą atvykęs prieš mėnesį avariją patyrusiu Rusijos erdvėlaiviu „Sojuz MS-22“, rašo „Space“.

O štai 2 rusų astronautams vietos nebūtų. 

Nelaimės atveju Tarptautinėje kosminėje stotyje astronautų „gelbėjimosi valtis“ bus čia prišvartuotas „SpaceX“ serijos „Endurance Dragon“ erdvėlaivis.

NASA nusprendė pradėti pertvarkyti erdvėlaivio vidų perkeldama papildomą keleivio sėdynę. Ši sėdynė bus pašalinta iš Rusijos erdvėlaivio „Sojuz MS-22“, kuris taip pat yra prijungtas prie TKS.

Ši sėdynė priklauso amerikiečių astronautui Frankui Rubio, kuris Rusijos laivu atvyko į orbitą kartu su dviem rusais Sergejumi Prokopijevu ir Dmitrijumi Petelinu. Taigi, „Endurance“ į Žemę galės skristi ne 4, o 5 astronautai, jei kosminėje stotyje įvyktų kokia nors nelaimė.

Visa istorija apie astronautų gelbėjimą iš TKS prasidėjo gruodžio viduryje po avarijos erdvėlaivyje „Sojuz“. Išanalizavę esamą situaciją, tiek NASA, tiek „Roskosmos“ nusprendė, kad šis erdvėlaivas negali būti panaudotas Rubio, Petelino ir Prokopiev grąžinimui į Žemę. Tai galima padaryti tik stotyje įvykus avarijai.

Rusija nusprendė vasario 20 d. į TKS nusiųsti nepilotuojamą erdvėlaivį „Sojuz MS-23“ , kuris parskraidintų namo tris astronautus. Tačiau prieš šiam erdvėlaiviui išskrendant į orbitą, TKS gali įvykti nelaimė, nors tai mažai tikėtina, tačiau NASA tokių įvykių neatmeta, atsižvelgiant į stoties amžių.

 

Jei nelaimė įvyks, rusams teks likti kosmose arba grįžti sugadintu erdvėlaiviu „Sojuz MS-22“. Skelbiama, kad tai teoriškai įmanomas variantas - po avarijos „Sojuz“ aušinimo sistemoje, kurią, kaip jau paaiškėjo, sukėlė mikrometeorito smūgis, su erdvėlaivių skristi rizikinga, bet teoriškai dar galima bandyti su 2 žmonėmis. Bet ne daugiau. 

Erdvėlaivis „Endurance“ į TKS atskrido praėjusių metų spalį ir į stotį atskraidino du amerikiečius, vieną japonę ir rusę. Tačiau „Dragon“ serijos laivai leidžia į kosmosą pristatyti 7 žmones, todėl čia yra vieta Frankui Rubio.

 

Tačiau NASA teigia, kad Rubio, Petelinui ir Prokopjevui gali tekti pasilikti TKS daug ilgiau, o naujasis Rusijos erdvėlaivis tiesiog tarnaus kaip „gelbėjimosi valtis“. Faktas yra tas, kad jei jie grįš į Žemę šiuo laivu, kitas bus paleistas vėliau, o tai reiškia, kad TKS trūks įgulos.

Tuo pačiu metu naujasis erdvėlaivis „SpaceX“ vasario mėnesį į TKS turėtų pristatyti 4 naujus astronautus, tarp jų du amerikiečius, vieną astronautą iš JAE ir vieną rusą. Ir ankstesni 4 astronautai, atvykę į „Endurance“, grįš namo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(111)
(15)
(96)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: