Rusija atsidūrė ant finansinės katastrofos slenksčio: skelbiami skaičiavimai, kada žlugs rublis  (70)

Užsienio valiutos antplūdis į Rusijos Federaciją praktiškai išnyko – prognozuojama, kad rublis neatlaikys daugiau kaip šešių mėnesių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio mėnesio valiutos įplaukos Rusijos Federacijoje beveik nulinės. Taip rašoma žinomo Rusijos opozicinio kanalo „SerpomPo" straipsnyje.

Dėl aukštų naftos kainų 2022 m. antrąjį ketvirtį rublis stipriai sustiprėjo. Tada Kremlius turėjo visas galimybes finansuoti savo agresyvų karą prieš Ukrainą. Tačiau metų pabaigoje padėtis Rusijos Federacijoje kardinaliai pasikeitė ir galimybių išsigelbėti yra labai mažai. Einamosios sąskaitos perteklius kritiškai sumažėjo Europai įvedus naftos embargą ir kainų lubas. Rusijos eksportas žlugo.  

Einamosios sąskaitos balansas – rodiklis, nusakantis konkrečios šalies ir kitų šalių pinigų srautų apyvartą, kuriame fiksuojamas prekių ir paslaugų eksportas ir importas, grynosios pajamos iš gamybos veiksnių ir pinigų pervedimai. Gruodį, oficialiais duomenimis, Rusijos ESB nukrito iki labai kuklios 1,7 mlrd. USD. Tačiau vasario mėnesį prasidės labai sunkus etapas. Pirma, įsigalios naftos embargas – ES bus uždrausti naftos produktai, ne tik rusiška nafta. Dėl to kartu su staigiu „juodojo aukso" kainos sumažėjimu Rusijos Federacijoje gali trūkti valiutos.

 

„Bandymai užkamšyti biudžeto skyles didinant juanio pardavimą vidaus rinkoje palaikys rublį, tačiau sukels dar didesnius nuostolius biudžetui, neleisdami rinkai subalansuoti situacijos", – teigė šaltinis. Taigi Rusijos valdžios veiksmai lems nepagrįstą rublio stiprėjimą, o tai savo ruožtu padidins Rusijos biudžeto deficitą. Maskva seks šia spirale, kol pritrūks pinigų, o tai gali atsitikti labai greitai.

„O tada rublis kris... Jei niekas nepasikeis, tai vasaros pabaiga – šių metų ruduo rubliui bus „juodas", – „SerpomPo" teigė autorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(151)
(8)
(143)

Komentarai (70)