COVID-19 didina sunkių ligų ir mirties riziką nėščioms moterims  ()

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad neskiepytos ir COVID-19 infekuotos moterys dažniau gimdo anksčiau laiko, praneša „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai nustatė, kad užsikrėtusios COVIS-19 infekcija moterys dažniau miršta nėštumo metu. Motinoms ir jų naujagimiams taip pat gresia daugybė sunkių ligų.

Visą pandemijos laikotarpį pranešimuose buvo pabrėžiama, kad nėščios moterys yra ypač pažeidžiamos viruso, o gydytojai ragino moteris pasinaudoti pasiūlymu galimybe pasiskiepyti nuo COVID-19 ir taip sumažinti riziką sau ir savo vaikams.

Tačiau dėl skirtingų tyrimų atlikimo būdų ir juose dalyvaujančių pacientų sunku padaryti išsamias išvadas apie ligos poveikį, ypač mažas pajamas gaunančiose šalyse.

Naujausiame tyrime buvo apibendrinti duomenys apie daugiau kaip 13 000 neskiepytų nėščiųjų. Analizuodami šiuos duomenis mokslininkai siekė padaryti patikimas išvadas apie infekcijos keliamą riziką nėščiosioms visame pasaulyje.

Dr. Emily Smith, Vašingtono Džordžo Vašingtono universiteto pasaulinės sveikatos docentė, ir jos kolegos nustatė, kad tyrimuose paprastai 3 proc. nėščiųjų, užsikrėtusių koronavirusu, buvo paguldytos į intensyviosios terapijos skyrių, t. y. keturis kartus daugiau nei neužsikrėtusių moterų. Apie 2 proc. užsikrėtusiųjų prireikė mechaninės plaučių ventiliacijos, kad būtų lengviau kvėpuoti.

Infekcija taip pat buvo susijusi su didesniu mirštamumu. Analizuotuose tyrimuose mirė 7 proc. nėščiųjų, užsikrėtusių COVID-19 palyginti su 1 proc. nėščiųjų, kurios išvengė viruso. Beveik penktadalis COVID-19 virusu užsikrėtusių nėščiųjų sirgo plaučių uždegimu, todėl ši diagnozė buvo 23 kartus dažnesnė nei neužsikrėtusioms moterims.

 

Kaip teigiama tyrime, papildoma rizika kilo naujagimiams: neskiepytos motinos dažniau gimdė per anksti ir jų kūdikiai buvo paguldyti į naujagimių intensyviosios terapijos skyrių. Neišnešiotiems kūdikiams kyla didesnė sveikatos problemų rizika visą gyvenimą, o ankstyvoje vaikystėje gali vėluoti jų pažintinis vystymasis.

Naujausi tyrimai rodo, kad skiepijimas nuo COVID-19 ne tik apsaugo moteris ir kūdikius nėštumo metu, bet ir sumažina riziką, kad kūdikiai per pirmąsias šešias gyvenimo savaites bus paguldyti į ligoninę dėl šios ligos. Apsauga tikriausiai atsiranda dėl to, kad vakcinos sukelti antikūnai pereina iš motinos vaikui gimdoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: