Seismologas: po žemės drebėjimo Turkijoje virpesiai pasiekė ir Lietuvą – virpesius fiksuoja ir Danijoje, ir Grenlandijoje  (1)

Po to, kai pirmadienį Turkiją ir kaimyninę Siriją vienas po kito sukrėtė itin galingi 7,8 ir 7,5 balo žemės drebėjimai, virpesiai nusirito iki Danijos ir Grenlandijos, pranešė Danijos seismologijos tarnyba. Seismologinės stotys virpesius fiksavo ir Lietuvoje, portalui Delfi teigė Lietuvos geologijos tarnybos vyr. seismologas Andrius Pačėsa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jei įvyksta žemės drebėjimas bet kur pasaulyje, kurio stiprumas yra virš 5 balų, praktiškai visos Žemės seisminės stotys jį registruoja. Tai, kad 7,8 magnitudės drebėjimas užregistruotas Danijoje ir Grenlandijoje siesmografais, tai yra gana spekuliatyvus jų pranešimas. Žinoma, būna tam tikrų išimčių, bet drebėjimai virš 5 balų yra registruojami visame pasaulyje.

Mūsų Lietuvos seisminės stotys, taip pat ir Baltijos šalių seisminės stotys, virpesius po drebėjimo Turkijoje registravo, tačiau tame nėra nieko nuostabaus. Taip, kaip pas mus registravo, taip ir Grenlandijoje tuos virpesius registravo“, – paaiškino seismologas.

Anot A. Pačėsos, Lietuvos teritorijoje žymesni žemės drebėjimo padariniai fiksuoti tik 2004 metais, rugsėjo 21 dieną, kai Kaliningrade įvyko du, visiškai netikėti žemės drebėjimai. „Jie buvo gana galingi, kaip mūsų regionui. Tada virpesiai jautėsi didesnėje Lietuvos dalyje, ypač prie vakarinio pakraščio“, – pasakojo A. Pačėsa. Tą sykį fiksuotas žemės drebėjimo stiprumas siekė 4-5 balus pagal Richterio skalę.

Žemės drebėjimas Turkijoje

Primename, kad pietryčių Turkiją pirmadienį supurtė keli žemės drebėjimai. Požeminių smūgių stiprumas siekė 7,8 balo. Preliminariais duomenimis, žuvo apie 2000 žmonių. Skaičiuojama, kad aukų skaičius gali siekti 10 tūkst.

 

Kaip praneša naujienų agentūra ELTA, po Turkijoje vykusio žemės drebėjimo virpesiai buvo juntami Danijoje ir Grenlandijoje, informavo Danijos ir Grenlandijos geologijos tarnyba.

„Stiprūs žemės drebėjimai Turkijoje buvo aiškiai seismografų užfiksuoti Danijoje ir Grenlandijoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė seismologė Tine Larsen.

Pasak seismologo A. Pačėsos, Turkijoje vykstantys žemės drebėjimai dar gali tęstis. „Įprastai pirmas smūgis būna stiprus, o po to eina daug pakartotinių, bet silpnesnių smūgių. Vis dėlto, po pirmojo stipraus rytinio smūgio Turkijoj, po pietų įvykęs buvo taip pat stiprus“, – teigė seismologas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Šarūnas Meškys
(10)
(1)
(9)

Komentarai (1)