Nukrito kosminė raketa su visais palydovais: galinga nesėkmė smogė „Virgin Orbit” - viskas dėl 100 dolerių vertės detalės  ()

Pirmasis „Virgin Orbit LauncherOne" raketos paleidimas į orbitą iš JK turėjo būti svarbus įvykis įmonei ir regionui, tačiau jis baigėsi nesėkmingai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar bendrovė išsiaiškino, kad gedimas greičiausiai įvyko dėl vieno komponento, kainuojančio tik apie 100 USD, gedimo.

Kaip sakė „Virgin Orbit" generalinis direktorius Danas Hartas per „SmallSat" simpoziumo renginį Kalifornijoje, vis dar yra įrodymų, kad raketos katastrofos priežastis buvo spontaniškas filtro poslinkis antrojoje raketos  pakopos variklyje.

Istorinė „Start Me Up" misija startavo iš Kornvalio kosmodromo 2023 m. sausio pirmoje pusėje ir iš pradžių niekas neprognozavo bėdų. Raketa „LauncherOne" atsiskyrė nuo lėktuvo-nešėjo, o kompanija sugebėjo pranešti apie pirmosios raketos pakopos atsijungimą, po kurio skrydis nevyko pagal planą. Netrukus paaiškėjo, jog raketa nepasiekė Žemės orbitos, kaip planuota.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5902 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Pasak įmonės atstovo, sulig antruoju žingsniu įvyko kažkokia anomalija, dėl kurios varikliai buvo išjungti anksčiau numatyto momento. Po to raketos komponentai ir krovinys nukrito į Žemę iš anksto patvirtintame „saugiame koridoriuje".

Raketa „LauncherOne" gabeno septynių klientų palydovus, įskaitant vyriausybinių departamentų. Vienas iš laive esančių prietaisų buvo bendras britų ir amerikiečių kariuomenės projektas – CIRCE (Coordinated Ionospheric Reconstruction CubeSat Experiment). „Virgin Orbit" pažadėjo atlikti išsamų nesėkmės priežasčių tyrimą. Tačiau bendrovė neketina laukti galutinių rezultatų ir ruošiasi kitam startui JK vėliau šiais metais.

 

Tyrimas vyksta. „Virgin Orbit" generalinis direktorius Danas Hartas išreiškė pasitikėjimą pirminio tyrimo rezultatų tikslumu – įsijungus antrosios pakopos varikliui filtras buvo tiksliai savo vietoje, o tai reiškia, kad jis pajudėjo iš savo vietos jau skrydžio metu. Jis taip pat pareiškė, jog „Virgin Orbit" šios detalės naudoti nebeketina ir dabar ieško galimų alternatyvų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(33)
(13)
(20)

Komentarai ()