Danijos mokslininkė buvo priblokšta: surado seniausią pasaulyje europinį ežį - sumušti visi rekordai  ()

Šiaurės vakarų Europos ežys vardu Thorvaldas, buvo paskelbtas seniausiu pasaulyje savo rūšies ežiu. Ankstesnį rekordą pagerino septyneriais metais, praneša „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šešiolikmetis ežys gyveno netoli Silkeborgo miesto Danijos centre. Oksfordo universiteto Laukinės gamtos apsaugos tyrimų skyriaus (WildCRU) daktarė Sophie Lund Rasmussen, vadovavusi Danijos ežių projektui, kurio metu buvo atrastas Thorvaldas, sakė, kad sužinojusi, kiek jam metų, buvo priblokšta.

„Verkiau iš džiaugsmo, kad laikau individą, kuris gyveno 16 metų. Tai tikrai gera žinia gamtosaugai. Tinkamomis sąlygomis ežiai gali gyventi 16 metų – tai nuostabu. Visi mano kolegos iš manęs juokėsi, kad esu tokia emocinga“, – sakė ji.

Manoma, kad ankstesnė rekordininkė buvo devynerių metų ežio patelė Airijoje, kurią mokslininkai aptiko 2014 m.

Deja, Thorvaldas 2016 m. mirė Danijos gyvūnų apsaugos organizacijos laukinių gyvūnų reabilitacijos centre Silkeborge po to, kai jį apkandžiojo šuo – tai dažna ežių mirtingumo priežastis. S.Rasmussen sakė, kad šunys turėtų būti vedžiojami su pavadėliais.

Thorvaldas buvo vienas iš beveik 700 negyvų ežių, kuriuos surinko 400 savanorių, dalyvavusių piliečių moksliniame tyrime. Jie taip pat rado 13-mečio ir 11-mečio ežių palaikus, rašoma straipsnyje, paskelbtame žurnale „Animals“.

 

Kūnai buvo nusiųsti mokslininkams, kurie nustatė jų amžių skaičiuodami augimo linijas žandikaulių kauluose, panašiai kaip skaičiuojant medžių žiedus.

Šis tyrimas svarbus, nes ežių skaičius mažėja daugelyje Europos šalių, o jų nykimą lemia buveinių naikinimas, žemės ūkio intensyvinimas, eismo įvykiai keliuose. Jungtinėje Karalystėje per 20 metų kai kuriuose regionuose kaimo vietovėse ežių populiacija sumažėjo net 75 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()