Mokslininkai aprašė pirmąją ligą, kurią sukėlė į organizmą patekęs plastikas  ()

Vienas iš labiausiai plastiku užterštų paukščių visame pasaulyje tyliai kenčia nuo naujos, dar tik atsirandančios ligos, kurią mokslininkai pavadino „plastikoze“, rašo sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad tai pirmas kartas, kai mokslininkai užfiksavo ir kiekybiškai įvertino patologinį plastiko patekimo į laukinius gyvūnus poveikį, ir tai privertė mokslininkus susirūpinti ne vienos rūšies sveikata.

Nauji duomenys rodo, kad aštrūs plastiko fragmentai gali tiesiog suplėšyti kai kuriuos jūrų paukščius iš vidaus.

„Šis tyrimas aiškiai parodo, kad plastikas gali tiesiogiai sukelti sunkų, visą organą apimantį randinio audinio susidarymą arba „plastikozę“ laukiniams, laisvėje gyvenantiems gyvūnams, o tai gali pakenkti jų sveikatai ir išgyvenimui“, – rašo mokslininkai.

Manoma, kad plastiko tarša veikia daugiau kaip 1 200 jūrų gyvūnų rūšių beveik visuose mitybos grandinės lygmenyse, tačiau mokslininkai vis dar nežino, kokį poveikį gyvūnų sveikatai daro nuryti ar įkvėpti sintetiniai pluoštai ir fragmentai.

Rusvakojai pufinai peri Lordo Hau saloje, mažame ir atokiame žemės lopinėlyje maždaug už 600 km nuo rytinės Australijos pakrantės. Nepaisant didelio atstumo nuo žmonių civilizacijos, daugelis Lordo Hau salose išsiritusių jauniklių lėtai miršta, ir dėl to, atrodo, esame kalti mes.

Kiekvieną rudenį salos paplūdimius nukloja išsekę jaunikliai, o mokslininkai jau daugelį metų bando išsiaiškinti, kodėl tiek daug šių jūros paukščių serga ir miršta.

Australijos mokslininkai kartu su Londono nacionalinio istorijos muziejaus (NHM) darbuotojais, ištyrę dešimčių negyvų paukščių iš Lordo Hau skerdenas, rado pernelyg didelių ir negrįžtamų randinio audinio požymių jų skrandžiuose.

 

Dideli vidiniai randai greičiausiai atsirado dėl to, kad mažyčiai aštraus plastiko gabalėliai vis įsirėždavo į paukščio vidaus gleivinę.

Maždaug 90 proc. Lordo Hau saloje ištirtų paukščių skrandžiuose buvo plastiko.

Nuolatiniai randai ir lėtinis uždegimas, pastebėti jūrų paukščių skrandžiuose, pripildytuose plastiko, verčia mokslininkus manyti, kad tai specifinė fibrozinė liga.

Jie pavadino šią ligą „plastikoze“, kad ji atitiktų kitų fibrozinių ligų, tokių kaip silikozė ir asbestozė, kurioms taip pat būdingas audinių pažeidimas dėl teršalų, tik šiais atvejais pažeidimas pasireiškia plaučiuose.

 

Skrandžio pažeidimai dėl plastiko taršos buvo nustatyti tik per pastaruosius dvejus metus, ir dauguma šių tyrimų buvo atliekami laboratorijoje su graužikais. Tirti plastiko gabaliukai nebuvo suirę taip, kaip tai būna gamtoje.

Nepaisant to, laboratoriniai tyrimai parodė, kad aštrūs praryti maždaug 5 milimetrų dydžio makroplastiko gabalai gali užblokuoti, išopėti ar perforuoti virškinimo traktą, taip pat paveikti maitinimosi elgseną. Sunkiais atvejais gyvūnas gali net mirti iš bado.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Journal of Hazardous Materials“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()