Paaiškėjo, kaip išsivysto priklausomybė nuo alkoholio: išvados – neįtikėtinai įdomios  (1)

Įrodymų apie alkoholio vartojimo žalą smegenims gausu. Išgėręs žmogus sunkiau vaikšto, sutrinka atmintis, suprastėja regėjimas, kalba tampa nerišli kalba, sulėtėja reakcijos laikas. Žinoma, išsiblaivius tai dingsta. Visgi alkoholį dažnai vartojančiam žmogui gali išsivystyti smegenų defektai, kurie atsistato sunkiau ir lėčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai mano geriau supratę, kaip išsivysto priklausomybė alkoholiui, o gautos išvados, kaip tikina tyrėjai, yra „neįtikėtinai įdomios“.

Prieš kelias dienas moksliniame žurnale „Brain, Behavior and Immunity“ paskelbtas straipsnis, kuriame teigiama, nuo alkoholio priklausomų pelių smegenyse nustatytas padidėjęs kiekis imuninės sistemos baltymo, vadinamo interleukinu 1 beta.

Taip pat pastebėta, kad interleukinas sukelia uždegimą smegenų srityse, kurios, kaip žinoma, dalyvauja priimant sprendimus.

„Šie uždegiminiai smegenų pokyčiai gali paaiškinti kai kuriuos pavojingus ir impulsyvius sprendimus, kurie būdingi alkoholio priklausomybę turintiems žmonėms“, – sako vyresnioji tyrimo autorė ir JAV įsikūrusio tyrimų instituo „Scripps Research“ neuromokslo profesorė Marisa Roberto.

Pasak jos, tai padeda suprasti, kodėl priklausomybę turinčiam žmogui nuolat norisi alkoholio.

„Mūsų išvados yra neįtikėtinai įdomios, nes siūlo galimą alkoholio vartojimo sutrikimo gydymo būdą esamais priešuždegiminiais vaistais, nukreiptais į interleukino 1 beta kelią“, – pridūrė M.Roberto.

Priklausomybės nuo alkoholio sindromu sergantiems žmonėms būdingas dažnas ir nesaikingas išgėrinėjimas. Tyrėjai jau anksčiau susiejo priklausomybę nuo alkoholio su imuninės sistemos procesais. Pavyzdžiui, žmonės, turintys tam tikrų geno, koduojančio interleukino molekulę, mutacijų, yra labiau linkę į alkoholizmą.

 

Be to, priklausomybės nuo alkoholio sindromu sirgusių žmonių skrodimų metu buvo nustatytas didesnis interleukino 1 beta kiekis smegenyse.

Pasak tyrėjų, nepaisant turėtų duomenų, tikslūs interleukino 1 beta ir alkoholizmo sąsajos mechanizmai iki šiol nebuvo aiškūs.

Žala smegenims neišnyko

Naujausio tyrimo metu buvo lyginamos pelės, kurios buvo priklausomos nuo alkoholio, gaudavusios „saikingą“ alkoholio kiekį ir tos, kurios gyveno be alkoholio. Paaiškėjo, kad nuo alkoholio priklausomų pelių smegenų medialinėje prefrontalinėje žievėje susikaupęs dvigubai didesnis interleukino 1 beta kiekis. Minėta smegenų dalis atsakinga už emocijų reguliaciją ir žmogaus elgesį.

 

Interleukinas 1 beta paskatino procesus, kurie gali lemti smegenų veiklos pokyčius, kurie, kaip pastebėta, pelėse išliko ir nutraukus alkoholio vartojimą.

Vaistus, blokuojančius interleukino 1 beta aktyvumą, jau patvirtino JAV maisto ir vaistų administracija reumatoidiniam artritui ir kitoms uždegiminėms ligoms gydyti. Reikalingi papildomi tyrimai, siekiant nustatyti, ar šie vaistai gali būti naudingi gydant priklausomybę nuo alkoholio.

„Ketiname tęsti šį darbą ir labiau susikoncentruoti ieškodami atsakymo, kaip turimas žinias apie interleukino 1 beta baltymą panaudoti gydant su alkoholio vartojimu susijusius sutrikimus“, – sakė M.Roberto.

Parengta pagal „MedicalXpress“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai (1)