Japonijoje pirmą kartą eksponuojamas išskirtinai retas ryklys su zebro dryžiais (Foto, Video)  ()

Japonijos „Aqua World Oarai“ akvariume plaukiojantį ryklio jauniklį iš tolo galima supainioti su zebru. Tačiau tai ne vienintelė išskirtinė šio rykliuko sąvybė. Kaip praneša „The Mainichi“, šis ryklys buvo pradėtas partenogenezės (aseksualaus, nelytinio dauginimosi) būdu, kai patelė atsiveda palikuonis be apvaisinimo. Tai pirmas atvejis šalyje, kai eksponuojamas aseksualiai atsivestas zebrinio ryklio palikuonis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ryklio patelė išsirito sausio 19 d. ir vasario 8 d. buvo 26,2 cm ilgio. Nuo kovo 4 d. ji eksponuojama akvariumo penktojo aukšto ekspozicijoje.

Juodai baltas dryžuotas raštas, būdingas tik zebrinių ryklių jaunikliams, matomas apie metus – žuviai augant oda tampa rudesnė ir taškuota.

Pasak Kotaro Tokunagos, kuris yra atsakingas už ryklius, zebrinio ryklio patelė padėjo kiaušinį 2022 m. rudenį, kai buvo laikoma kartu su žuvies patinu. Negalėdamas patvirtinti jųdviejų poravimosi, akvariumas įtarė, kad tai galėjo būti aseksualaus dauginimosi atvejis.

Nors yra mažesnė tikimybė, kad partenogenezės būdu gauti kiaušiniai išsiris, palyginti su įprasto dauginimosi proceso metu gautais kiaušiniais, akvariume buvo palaikoma 26-27 laipsnių Celsijaus vandens temperatūra ir rykliukas išvydo pasaulį. Atlikus DNR tyrimą patvirtinta, kad ryklio jauniklis gimė partenogenezės būdu.

 

Partenogenezė rykliuose gali pasireikšti tada, kai mažos ląstelės, vadinamos „poliariniais kūneliais“, susidariusios kiaušinėlio pagrindo ląstelių mejozės metu, atlieka spermatozoidų vaidmenį.

„Aqua World Oarai“ akvariumo zebrinis ryklys yra trečias pasaulyje partenogenezės atvejis, įvykęs žuviai, laikomai tame pačiame akvariume su patinu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: