Unikaliausias pasaulio karo muziejus – jam aplankyti jums prireiks nardymo įrangos, o vaizdai fantastiški! (Foto, Video)  (4)

Kiekvienas karo istorikas mėgėjas gali pamatyti vieną sunkiausiai pasiekiamų pasaulio karo istorijos muziejų – Raudonosios jūros dugne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jordanijos mieste Akaboje vyko garsusis Pirmojo pasaulinio karo mūšis, kuriame dalyvavo arabų armija, vedama JK pulkininko T. E. Lawrence (taip pat žinomas kaip Arabijos Lorencas, Lawrence of Arabia), kuri nugalėjo Osmanų imperiją. Jų pergalė įtvirtino miesto kontrolę kaip draugišką uostą britų laivams ir leido tęsti Mesopotamijos kampaniją.

Prie pat šio istorinio miesto esančioje Akabos įlankoje, Raudonojoje jūroje, įsikūręs povandeninis karo muziejus. Čia 21 skirtinga transporto priemonė buvo paskandinta ir išdėstyta taktinėje kovos rikiuotėje po jūra. Tai apima tankus, greitosios pagalbos automobilį, karinį kraną, priešlėktuvinį pabūklą, artileriją, sraigtasparnius.

Prieš panardinant objektai buvo išvalyti nuo pavojingų ir cheminių medžiagų, o po to buvo tyčia nuskandinami kaip narų atrakcijos vieta. Eksponatai formuojami trimis skirtingais lygiais, po vieną kiekvienai suinteresuotai šaliai.

Tie, kurie nenori nerti į vandenį, gali tiesiog apžiūrėti eksponatus plaukdami valtimi stikliniu dugnu, nes ši karinė technika yra vos penkių metrų gylyje. Nepatyrusiems nardytojams didžioji dalis muziejaus yra 15-20 metrų po jūra. Likusią muziejaus dalį patyrę narai gali pamatyti panirę iki 28 metrų gylio.

 

Nors povandeninis karo muziejus yra naujovė, pritraukianti lankytojus ir narus, tai taip pat yra aplinkosaugos pastangos. Jis buvo padarytas konsultuojantis su aplinkosaugininkais ir ekspertais, siekiant atitraukti lankytojus nuo natūralių Akabos įlankos rifų.

Projektui asmeniškai vadovavo Jordanijos karalius Abdullah II. Akabos specialiosios ekonominės zonos valdžia (ASEZA) kruopščiai suplanavo šių karinių relikvijų paskandinimą per 30 dienų, tada prireikė dar septynių dienų, kad strategiškai jas nuskandintų.

 

Pradinis muziejaus dydis buvo 19 vienetų, kai jis buvo atidarytas 2019 m., tačiau nuo jo įkūrimo buvo pridėti dar du eksponatai. Augant nardymo vietos populiarumui bus pridėta daugiau. Transporto lėktuvas C-130 „Hercules“ buvo nuskandintas 2022 m. sausio mėn., o kai kurie šmaikštūs narai į lėktuvo kabiną pasodino skeletą, vilkintį skrydžio kostiumą.

 

„Karo muziejus yra pirmasis tokio pobūdžio visame regione ir, manau, pasaulyje“, – žurnalui „DIVE Magazine“ sakė ASEZA vyriausiasis komisaras Nayehas Bachitas. „Tai svarbu, nes nardymo sportas Akaboje pritraukia turistus, o daugelis turistų iš viso pasaulio atvyksta čia užsiimti šia sporto šaka“.

Prieš apsilankydami Jordanijoje, neprivalote būti nardymo ekspertu, kad galėtumėte pasinerti į karo muziejų. Akabos nardymo įmonės, siūlo nardymo pamokas, kad žmonės gautų sertifikatus apsilankyti muziejuje ir bet kur kitur.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai (4)