Skelbiamas pavojus: „Starlink“ pateko į Brazilijos nusikaltėlių rankas  ()

Ar visada gerai turėti prieigą prie interneto visame pasaulyje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena vertus, žinoma, tam yra humanitarinių priežasčių. Tačiau iš kitos pusės? Pagal naują, šiek tiek siurrealistišką „Associated Press“ ataskaitą, neatrodo, jog Elono Musko palydovinis ryšys „Starlink“ taps pageidaujamu interneto tiekėju nelegalių kasybos operacijų vykdytojams Brazilijos Amazonės rajone.

Pranešama, kad per reidą nelegalioje kasykloje Brazilijos aplinkosaugos pareigūnai aptiko vieną „Starlink“ terminalą, veikiantį šalia nelegalios kasybos duobės Ouro Mill vietovėje.

Teritoriją kontroliuoja nusikalstama organizacija „Pirmoji sostinės vadovybė“ – grupuotė, laikoma didžiausia ir, pasak pranešimo, labiausiai nusikalstama šalyje.

Tai tik naujausias „Starlink“ terminalas, konfiskuotas kasyklose. Brazilijos  aplinkos agentūra „Ibama“ sakė AP, kad vien per pastarąsias penkias savaites atgauti septyni „Starlink“ terminalai po panašių nelegalių operacijų, kurios visos vyko vietinės janomamių tautos saugomoje žemėje.

Brazilijos vyriausybė daugelį metų kovoja su nelegaliais kalnakasiais. Anot AP, tokiose operacijose ilgą laiką buvo naudojamasi palydoviniu internetu. Tačiau prieš pasirodant „Starlink“ tai buvo sudėtinga.

 

Senos sistemos buvo gremėzdiškesnės, reikėjo technikų, o tuos meistrus reikėjo skraidinti ir išvežti atgal. Tuo tarpu „Starlink“ yra daug sklandesnė alternatyva, siūlanti nusikaltėlių grupuotėms daugybę būtinų paslaugų – nuo klasikinių, tokių kaip administravimo ir logistikos koordinavimo, iki pagalbos nelegaliems kalnakasiams atliekant dar kai kuriuos nusikalstamus dalykus. Arba, kaip sakė AP, dėl „išankstinio įspėjimo apie teisėsaugos reidus“. Naudinga!

Dar blogiau: kai 2022 m. gegužę „Starlink“ pirmą kartą buvo paleistas Brazilijoje, jis iš dalies buvo parduodamas kaip naudinga pagalba tiems, kurie siekia apsaugoti Amazonę, o ne tiems, kurie elgiasi visiškai priešingai.

 

Žinoma, tai nebūtinai yra E. Musko kaltė, dėl kurios brazilų nusikaltėlių šeimos nusitaikė į jo techniką. Tačiau net ir tokiu atveju blogi tipai neabejotinai pamėgo palydovinę paslaugą, kuri atrodo labai veiksminga jų verslui. Įdomu tai, kad „Starlink“ atrodo plačiai prieinama Brazilijos nusikaltėliams, tačiau bendrovė Ukrainoje ją užblokavo vos prieš mėnesį.

„Starlink“ yra itin greita ir tikrai pagerina gebėjimą valdyti nelegalią kasyklą“, – AP sakė „Ibamos“ operacijų koordinatorius Hugo Lossas. „Galite valdyti šimtus kasybos vietų, neįkėlę kojos nei į vieną iš jų“.  

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(8)
(-3)

Komentarai ()