Kulinarijos revoliucija prasidėjo: 3D spausdintuvu sukūrė sūrio pyragą (Foto)  ()

Mokslininkai ėmėsi plėsti 3D spausdinimo ribas ir pereiti nuo 3D atspausdintų namų prie 3D spausdintuvu sukurtų pyragų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

3D maisto spausdinimo technologija egzistuoja nuo 2006 m., tačiau ji apsiribojo tik kelių ingredientų naudojimu. Aukščiausios klasės 3D maisto spausdintuvai turi iš anksto įkeltų receptų saugyklą arba naudotojai, naudodamiesi kompiuteriu ar telefonu, gali patys kurti maistą, rašo „New Atlas“.

3D spausdintuvu atspausdintam maistui gaminti reikalingi maistui skirti švirkštai, užpildyti spausdinimo medžiagomis, t. y. valgomaisiais „rašalais“. Naudojami maisto produktai turi būti pakankamai minkšti, kad galėtų praeiti pro švirkšto spausdinimo galvutę, ir kartu pakankamai klampūs, kad išlaikytų savo formą. Įprastai 3D spausdintuvu atspausdintam maistui, prieš jį paruošiant vartojimui, reikalingas papildomas etapas, pavyzdžiui, kepimas.

Kolumbijos universiteto mechanikos inžinieriai teigia, kad 3D spausdintuvu atspausdintas maistas turi didelį potencialą būti ne tik skanus, bet ir maistingas bei tvarus.

Taigi, inžinieriai iškėlė sau iššūkį: sukurti sūrio pyrago gabalėlį naudojant daugybę ingredientų.

Inžinieriai kaip ingredientus pasirinko maisto dažus, pagamintus iš grahaminių krekerių pastos, žemės riešutų sviestą, braškių džemą, „Nutella“, bananų tyrę, vyšnių sultis ir glaistą. Komandos žiniomis, tai rekordinis ingredientų, panaudotų spausdinant vieną maisto produktą, skaičius.

 

Tobulam sūrio pyrago gabalėliui išgauti prireikė septynių bandymų. Aštuntojo bandymo metu pyrago gabalėlis atspausdintas per 30 minučių, rašoma tyrime.

Inžinieriai numato, kad dabar, sėkmingai panaudojus daugelį ingredientų, 3D spausdintuvu atspausdintas maistas galėtų suteikti naujų skonio potyrių. Šį procesą taip pat būtų galima naudoti gaminant individualizuotus patiekalus žmonėms, turintiems maisto apribojimų, sportininkams ir slaugos namų gyventojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()