Arktinis oras prasiveržė pro užtvarą: į Lietuvą ateina nauja šalčių banga  ()

Manoma, kad pirmoji balandžio dekada Europoje bus vėsi, orai bus nestabilūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovo pabaiga Lietuvą nustebino grįžusia žiema: sumažėjusi temperatūra, iškritęs sniegas ir stiprus vėjas – nemaloni meteorologinių reiškinių puokštė, su kuria teko susidurti kone įpusėjus pavasariui. Tačiau reikėtų apsišarvuoti kantrybe – šalti orai išsilaikys ir pirmąją balandžio dekadą.

Anot „Meteoprog“ cituojamo sinoptiko Igorio Kibalčičo, žiemiškų orų priežastis – ilgą laiką Skandinavijos pusiasalyje „užstrigęs“ arktinis oras, dabar ėmęs grimzti į žemesnes platumas, iki pat Balkanų ir Egėjo jūros.

Šalto oro masių prasiskverbimas išprovokavo cikloninio aktyvumo sustiprėjimą, dėl kurio iškrenta daug kritulių. Sinoptiko skaičiavimu, tokia tendencija išliks ir artimiausiu metu, o tai reiškia, kad balandžio pirmąją dekadą didžiojoje dalyje Europos ir tame tarpe Lietuvoje vyraus šalti ir nestabilūs orai su dažnais krituliais ir vietomis net sniegu.

Be to, vėsus ir drėgnas oras greičiausiai ir toliau vyraus pirmosiomis balandžio dienomis, nes šiuo laikotarpiu nėra prielaidų intensyviam atšilimui ir cirkuliacijos pokyčiams. Nors šalnos pamažu trauksis, vidutinė paros temperatūra bus žemesnė už normą.

 

Stabilesnė atšilimo tendencija prasidės tik antroje balandžio pusėje, o jau paskutines 10 dienų oras dieną gali sušilti iki +13...+17 laipsnių, o naktį termometrų stulpeliai svyruos +6...+10 laipsnių ribose. Be to, sumažės kritulių kiekis, daugės saulėtų dienų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()