Mokslininkai: ličio kiekis geriamajame vandenyje yra galimas autizmo rizikos veiksnys  ()

Mokslininkai nustatė ryšį tarp ličio kiekio Danijos geriamajame vandenyje ir didesnės tikimybės, kad vėliau vaikams bus diagnozuotas autizmas, rašo sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors 52 706 vaikų tyrimo nepakanka įrodyti, kad litis tiesiogiai lemia autizmą, šią galimybę verta tirti toliau. Tyrimas paskelbtas žurnale „JAMA Pediatrics“.

Natūraliai gamtoje esantis elementas ir vaistas, paprastai vartojamas nuotaikos svyravimams gydyti, litis anksčiau buvo siejamas su naujagimių persileidimais ir širdies ydomis. Tai pirmas kartas, kai jis siejamas su autizmo spektro sutrikimu.

„Šiame Danijoje atliktame nacionaliniame populiaciniame atvejo kontrolės tyrime nustatyta, kad nėštumo metu motinų sąlytis su didesniu geriamajame vandenyje esančio ličio kiekiu gyvenamosiose vietovėse buvo susijęs su vidutiniškai padidėjusia autizmo spektro sutrikimu rizika palikuonims“, – rašoma mokslininkų paskelbtame straipsnyje.

Šie rezultatai nepakito ir pritaikius kelis tirtų motinų socialinius ir ekonominius veiksnius bei oro taršos poveikį.

Į geriamąjį vandenį litis paprastai patenka dėl mineralinių medžiagų susidarymo po žeme. Palyginti su kitomis šalimis, šio metalo kiekis Danijos geriamajame vandenyje yra vidutinis arba mažas.

Tyrėjai nustatė 2000-2013 m. gimusių vaikų, kuriems buvo arba nebuvo diagnozuotas autizmo spektro sutrikimas, sąrašą, sudarytą 151 skirtingose viešosiose vandenvietėse. Jose tiekiamas vanduo maždaug pusei šalies gyventojų.

Ličio koncentracija vandenyje buvo suskirstyta į keturias lygias dalis, o kiekviename kvartilyje nustatytas prenatalinis ličio poveikis. Antrajame ir trečiajame kvartilyje esančios koncentracijos buvo susijusios su 24-26 proc. didesne autizmo diagnozės rizika, palyginti su žemiausiu kvartiliu. Aukščiausiame kvartilyje šis rizikos lygis buvo 46 proc. didesnis.

 

Iš 8 842 tyrimo dalyvių, kuriems buvo nustatyta autizmo diagnozė, 2 850 buvo iš vietovių, kuriose ličio kiekis geriamajame vandenyje priklausė aukščiausiam kvartiliui, palyginti su 1 718 dalyvių iš žemiausio kvartilio.

Yra žinoma, kad litis gali pereiti placentą ir vaisiaus kraujo-smegenų barjerą, todėl jau atlikta tyrimų, kad jis gali paveikti tam tikrus besivystančių smegenų signalus ir kelius.

 

Tačiau yra ir kita pusė: litis taip pat plačiai vartojamas kaip nuotaikos balansavimo priemonė bipoliniais sutrikimais ir depresija sergantiems žmonėms gydyti. Didesnis ličio kiekis geriamajame vandenyje taip pat siejamas su mažesniu savižudybių skaičiumi, dėl to atsirado argumentų, kad šio elemento į vandens atsargas gali būti dirbtinai pridėta.

Reikėtų atlikti daugiau tyrimų, kad ličio sąsajos su autizmo diagnoze būtų ištirtos išsamiau, nurodoma sciencealert.com publikacijoje Ateityje tyrėjai galėtų įtraukti, pavyzdžiui, vandens suvartojimą, o ne naudoti vietinį geriamojo vandens šaltinį kaip poveikio įvertinimo priemonę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: