NASA rudenį į kosmosą pasiųs robotą (Video)  (16)

Šių metų rudenį NASA ruošiasi pasiųsti į kosmosą pirmąjį žmogaus pavidalo robotą. „Robonaut 2“ pavadintas androidas taps nuolatiniu Tarptautinės kosminės stoties įgulos nariu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robonaut 2“, dar vadinamą R2, suprojektavo ir pagamino NASA bei „General Motors“ specialistai. JAV kosmoso tyrimų agentūra bendradarbiauja su šia bendrove vykdydama astronautams talkinančio androido, galinčio kartu su žmonėmis vykdyti įvairias užduotis, įskaitant ir darbus atvirajame kosmose, kūrimo programą, praneša „Physorg.com“. Apie šį projektą mes jau esame rašę.

Apie 150 kg sveriantis žmogaus pavidalo „Robonaut 2“ bus paleistas į kosmosą rugsėjo mėnesį, kai į orbitą pakils JAV erdvėlaivis „Discovery“ (misija STS-133). Pasiekus orbitą NASA inžinieriai stebės, kaip robotas „jaučiasi“ nesvarumo sąlygomis.

Pasak leidinio, „Robonaut 2“ prisijungs prie kitos orbitinėje stotyje esančios robotizuotos sistemos „Dextre“. Tai Kanados kosmoso tyrimų agentūros pagaminti ir kosminės stoties išorėje įrengti dviejų ilgų „rankų“ formos manipuliatoriai, padedantys atvirame kosmose nudirbti kai kuriuos darbus, kuriuos anksčiau turėdavo atlikti astronautai.

Pasak NASA atstovų, iš pradžių „Robonaut 2“ darbuosis ne stoties išorėje, o viduje, „Destiny“ laboratorijoje. Tačiau ilgainiui šis robotas bus patobulintas taip, kad galės laisvai judėti visoje kosminėje stotyje, o dar vėliau galės išeiti ir į atvirąjį kosmosą.

Turėdamas į žmogaus rankas panašius manipuliatorius, šis androidas galės naudoti tuos pačius įrankius, kaip ir stoties įgulos nariai. Pirmojo skrydžio metu bus bandomas roboto gebėjimas dirbti nesvarumo sąlygomis ir jo atsparumas radiacijai bei elektromagnetiniams trukdžiams. Kol kas R2 prototipas nebus naudojamas darbui atvirajame kosmose, nes nėra tinkamai apsaugotas kosminio šalčio. Stebint roboto pažangą jį sudėtingesnėms užduotims padės paruošti nauja techninė ir programinė įranga, kurią į kosminę stotį atveš naujos JAV astronautų ekspedicijos.

Beje, „Robonaut 2“ atsparumas vibracijoms, eletromagnetiniams trukdžiams ir kitiems aplinkos veiksniams labai domina ir „General Motors“ inžinierius – jie tikisi ekstremalioms sąlygoms atspariems robotams su ištobulintomis vaizdo analizavimo, judesių valdymo, sensorinėmis bei kitomis sistemomis „pasiūlyti“ darbą robotizuotose automobilių gamyklose, teigiama pranešime.

Šiame vaizdo siužete pristatomos „Robonaut 2“ galimybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: