Prie Žemės artėja asteroide roboto paimti mėginiai (Video)  (0)

Birželio mėnesį Japonijos kosminis zondas „Hayabusa“ į Australijos karinį poligoną parašiutu nuleis asteroide „Itokawa“ paimtus paviršiaus mėginius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV prezidentas B. Obama neseniai paskelbė ambicingą NASA pilotuojamų kosminių skrydžių programos tikslą – artimiausiais dešimtmečiais išlaipinti Amerikos astronautus viename Saulės sistemos asteroidų. Tuo tarpu Japonijos kosminės agentūros JAXA surengta kosminio aparato „Hayabusa“ ekspedicija pasibaigs jau po poros mėnesių. Šis 2003 m. paleistas kosminis aparatas 2005 m. priartėjo prie Itokawos asteroido, 3 mėnesius skriejo šalia vykdydamas jo tyrimus, galiausiai nusileido jame, paėmė asteroido paviršiaus mėginius ir patraukė namo, atgal į Žemę.

Nors JAXA vadovai nesišvaisto skambiomis frazėmis, vis dėlto, jei „Hayabusa“ pavyks sėkmingai užbaigti paskutinę savo misijos dalį ir pargabenti paimtus mėginius, tai bus pirmasis atvejis kosmoso tyrimų istorijoje, kai kosminis aparatas parveža į Žemę asteroide paimtą medžiagą.

Nors „Hayabusa“ misiją persekiojo įvairios nesėkmės, šis kosminis zondas pamažu artėja prie Žemės, praneša „Space.com“. Birželio mėnesį jis turėtų išmesti į atmosferą kapsulę su asteroide paimtais mėginiais. Ji parašiutu turėtų būti nuleista Australijoje, „Woomera Prohibited Area“ – didžiausiame pasaulyje sausumos kariniame poligone.

„Hayabusa“ misijos metu asteroidą tyręs japonų kosminis zondas padarė ir į Žemę atsiuntė apie 1 600 nuotraukų, atliko apie 120 000 stebėjimų infraraudoniesiems spinduliams artimame spektro ruože, užfiksavo maždaug 15 000 matavimų rentgeno spindulių spektrometru rezultatus.

2003 m. paleistas kosminis zondas, vykdydamas savo užduotį, susidūrė su visa eile techninių problemų. Buvo sugedę visi 4 zondo joniniai varikliai, įvyko kuro nutekėjimas, prarastas ryšys su valdymo centru, buvo išsikrovusi elektros tiekimo sistemos baterija. Dėl įvairaus pobūdžio variklių sutrikimų 2009 m. lapkričio mėnesį JAXA vadovai net buvo pradėję abejoti, ar „Hayabusa“ apskritai pavyks sugrįžti į Žemę.

Tačiau, pasak „Space.com“, japonų inžinieriai rado būdą, kaip, panaudojus du blogai veikiančius aparato variklius, nukreipti jį tinkama trajektorija, grąžinsiančia namo. Pagal šį planą šiaip ne taip dirbantys „Hayabusa“ varikliai turėjo veikti iki kovo mėnesio, o po to kosminis zondas turėjo „sklęsti“ Žemės link. Apskaičiuotoje orbitos atkarpoje jis išmes kapsulę su asteroido paviršiaus mėginiais, kad ši, patekusi į atmosferą, būtų saugiai parašiutu nuleista numatytoje vietoje Australijoje.

Australijos gynybos ministras Johnas Faulkneris pareiškė, kad jo šalies pareigūnai glaudžiai bendradarbiauja su JAXA ruošdamiesi „Hayabusa“ kapsulės paieškos darbams. „Tai istorinė misija. Pirmą kartą kosminis laivas nusileido asteroide ir grįžta į Žemę“, - sakė jis.

Šiame vaizdo siužete pasakojama apie „Hayabusa“ misiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: