Nepilkite jų į burną. Tai pavojinga  ()

Mokslininkai perspėja, kad burnos skalavimo skysčiai gali padidinti dantų emalio pažeidimo riziką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis iš mūsų naudoja burnos skalavimo skysčius. Tačiau naujas tyrimas perspėja, kad rinkdamiesi burnos skalavimo skystį turėtume būti atsakingesni, nes kai kurie iš jų gali pakenkti, rašo Plimuto universitetas.

Tyrimo autoriai pažymi, kad tai pirmasis tyrimas istorijoje, skirtas ištirti burnos skalavimo skysčio, turinčio sudėtyje chlorheksidino, poveikį visam burnos ertmės mikrobiomui.

O rezultatai, reikia pasakyti, yra tikrai nedžiuginantys – mokslininkai nustatė, kad jo naudojimas gali žymiai padidinti bakterijų, kurios mažina seilių pH, skaičių ir gali padidinti dantų emalio pažeidimo riziką.

Tyrimo metu mokslininkų komanda, vadovaujama Dr. Raoul Bescos iš Plimuto universiteto Sveikatos fakulteto, atliko dviejų savaičių tyrimą. Pirmąsias 7 dienas recipientai skalavo burną placebu, o kitas 7 dienas – skysčiu, kuriame yra chlorheksidino. Kiekvieno laikotarpio pabaigoje mokslininkai rinko mėginius ir ištyrė tyrimo dalyvių burnos mikrobiomą. Jie taip pat išmatavo:

  • rūgštingumą;
  • seilių buferinę talpą (gebėjimas neutralizuoti rūgštį);
  • laktatą;
  • gliukozės, nitratų ir nitritų kiekį.

Tyrimo rezultatai rodo, kad savaitę naudojant burnos skalavimo skystį su chlorheksidinu, padidėja Firmicutes ir Proteobacteria bakterijų skaičius, ir sumažėja Bacteroidetes, TM7 ir Fusobacteria skaičius. Paprastais žodžiais tariant, mokslininkai nustatė rūgštingumo padidėjimą, kuris pasireiškia seilių pH ir gebėjimo neutralizuoti rūgštį sumažėjimu.

 

Tyrėjai taip pat nustatė, kad chlorheksidinas mažina mikrobų įvairovę burnoje. Tačiau mokslininkai pažymi, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima suprasti priežasties ir pasekmės ryšius ir tai, ar biologinės įvairovės sumažėjimas padidina riziką susirgti burnos ligomis.

Pažymėtina, kad viena iš pagrindinių žmogaus seilių funkcijų yra palaikyti neutralų pH burnoje, nes rūgštingumo lygis nuolat svyruoja priklausomai nuo mūsų vartojamo maisto ir gėrimų. Jei seilių pH tampa per žemas, tai gali pakenkti mūsų dantų emaliui ir gleivinei, aplink dantis ir burnos ertmėje.

Be to, mokslininkai patvirtino ankstesnių tyrimų rezultatus ir nustatė, kad chlorheksidinas sutrikdo bakterijų gebėjimą nitratus paversti nitritais, o jie atlieka pagrindinį vaidmenį mažinant kraujospūdį.

 

Bescos teigimu, nepaisant to, kad chlorheksidinas plačiai naudojamas burnos skalavimo skysčių gamyboje, mokslininkai labai mažai žino, kaip jis veikia mūsų sveikatą. Mokslininkai pažymi, kad tai pirmasis tyrimas, kurio metu buvo nuodugniai ištirtas 7 dienų chlorheksidino poveikis burnos ertmės mikrobiomui ir, deja, labai paveikia šią aplinką. Štai kodėl mokslininkai tvirtina, kad norint sužinoti daugiau apie tai, kurie produktai ir kaip jie veikia žmogaus burnoje esančių bakterijų rūgštingumą ir pusiausvyrą, reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima teisingai paskirti tam tikrus burnos skalavimo skysčius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: