Apokalipsės šaukliai. Antarktidoje buvo atrasta kažkas, kas gali sukelti milžiniškus cunamius (Video)  ()

Naujas tyrimas rodo, kad po žemyno jūros dugnu yra nuosėdų, kurios gali sukelti toli siekiančius cunamius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau dešimtmečius mokslininkai įspėjo, kad ateinančiais metais žmonija susidurs su klimato kaitos pasekmėmis. Šį kartą mokslininkai po Antarktidos jūros dugnu aptiko nuosėdas, kurios gali sukelti milžiniškas povandenines nuošliaužas, rašo „SciTechDaily“.

Pasak tarptautinės tyrėjų grupės, šie silpni suakmenėjusių ir biologiškai turtingų nuosėdų sluoksniai, paslėpti šimtus metrų žemiau jūros dugno, gali sukelti milžiniškų, toli siekiančių cunamių seriją.

Mokslininkai mano, kad šie telkiniai susidarė šiltesniais laikotarpiais, o esant dabartinėms klimato kaitos tendencijoms, panašūs reiškiniai gali pasikartoti. Jei taip atsitiks, pasekmės gali būti milžiniškos ir prasidės milžiniškų cunamių ciklas, galintis pasiekti Pietų Ameriką, Naująją Zelandiją ir Pietryčių Aziją.

Tyrėjai mano, kad šie sluoksniai yra itin silpni ir susideda iš seniai mirusios biologinės medžiagos, be to, teritorija yra itin pažeidžiama žemės drebėjimų ir kitos įvairios seisminės veiklos.

Tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad šie sluoksniai susiformavo tuo metu, kai Antarktidos temperatūra buvo 3 °C aukštesnė nei šiandien, kai jūros lygis buvo aukštesnis, o ledo sluoksniai – daug mažesni.

Remdamiesi tuo, kad mūsų planetoje šiuo metu vyksta klimato kaitos laikotarpis, ypač kalbant apie kylančią vandens temperatūrą ir jūros lygį, taip pat mažėjančius ledo sluoksnius, mokslininkai mano, kad tokie incidentai gali pasikartoti.

 

Mokslininkai išanalizavo praeities povandeninių nuošliaužų padarinius ir padarė išvadą, kad būsimi seisminiai įvykiai prie Antarktidos krantų gali sukelti milžiniškų cunamių, galinčių lengvai pasiekti Pietų Ameriką, Naująją Zelandiją ir Pietryčių Aziją, pavojų.

Dar 2017 metais nuošliaužas aptiko tarptautinė mokslininkų grupė per Italijos ekspediciją rytinėje Roso jūros dalyje. Po metų mokslininkai vėl apsilankė šioje vietovėje vykdydami Tarptautinę vandenynų tyrimų programą (IODP). Tyrimo metu jie surinko nuosėdų šerdis šimtus metrų žemiau jūros dugno.

Tyrėjai išanalizavo surinktus mėginius ir rado mikroskopinių fosilijų, kurios atskleidžia, koks klimatas buvo šiame regione prieš milijonus metų ir kaip jam pavyko sukurti silpnus nuosėdų sluoksnius giliai po Roso jūra.

 

Pasak pagrindinės tyrimo autorės, Plimuto universiteto (JK) hidrografijos ir vandenynų studijų dėstytojos dr. Jenny Gales, ji ir jos kolegos mano, kad povandeninės nuošliaužos šiame regione kelia rimtą pavojų ir gali sukelti milžiniškų cunamių susidarymą, kurių metų žus daug žmonių.

Mokslininkai pastebi, kad rastų nuosėdų dėka pirmą kartą pavyko parodyti, kas sukėlė nuošliaužas Antarkties regione, taip pat numatyti, kokias pasekmes tai gali sukelti ateityje. Rezultatai kelia nerimą, ir dabar mokslininkai tvirtina, kad žmonija turi geriau suprasti, kaip visuotinis atšilimas gali paveikti regiono stabilumą ir milžiniškų cunamių susidarymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(5)
(-2)

Komentarai ()