Ispanijos mokslininkai klonavo pirmąjį koridai skirtą bulių  (1)

Ispanijos mokslininkai pirmą kartą istorijoje klonavo bulių, kurį, per daug nesigilinant į etikos klausimus, tikimasi panaudoti šioje šalyje populiariose koridos kautynėse. 24kg sveriantis veršiukas vardu Gotas gimė praėjusį antradienį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Got" Valensijos dialekte reiškia "Stiklas". Galbūt toks vardas pasirinktas neatsitiktinai, nes pats klonavimo mechanizmas kaskart leistų "paruošti" naują to paties gyvūno versiją (kuris vėl ir vėl būtų nužudomas kautynių metu).

Mokslininkų komandai gyvūną klonuoti pavyko po tris metus trukusių tyrmų. Projekto vadovas Vicente'as Torrentas teigia, jog Gotas buvo sukurtas panaudojant branduolio perkėlimo technologiją, kai "tėvo" buliaus DNR buvo įterpta į karvės kiaušialąstes, iš kurių buvo išimtas jų pačių branduolys. Proceso met sukurti embrionai vėliau buvo implantuoti į surogatinę karvę. Tokiu pat metodu buvo sukurta žymioji avelė Dolly, kuri tapo pirmuoju klonuotu žinduoliu. Mokslininkai mano, jog Gotas turėtų pasižymėti tomis pačiomis savybėmis kaip ir jo genetinės medžiagos šaltinis.

Vieno fermerio pastangas klonuoti savo auginamą bulių žiniasklaida pastebėjo dar pernai, tačiau tai buvo visiškai kitas atvejis. Torrentas žurnalistams vėliau teigė, jog pasiekimas "paklojo pamatus 'audinių bankui', kuriame būtų galima saugoti išnykti galinčių rūšių genetinę medžiagą". Genetiniai bankai jau egzistuoja įvairiose šalyse, tačiau iki šiol juose buvo saugoma tik užšaldyta įvairių gyvūnų sperma. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: