Panaudotuose indų plovikliuose – vėžį sukeliančios medžiagos  (8)

Mokslininkai nustatė, kad tam tikros indų plovikliuose, skalbimo milteliuose, šampūnuose ir valymo priemonėse esančios cheminės medžiagos, patekę į nuotekas, tampa kancerogeninių junginių formavimosi šaltiniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV mokslininkai pranešė gavę įrodymų, jog specifinės medžiagos, esančios buitinės chemijos produktuose, iš kanalizacijos nuotekų sistemos ir valymo įrenginių patekusios į upes ar kitus vandens telkinius, gali tapti vėžio sukėlimu įtariamų junginių šaltiniu, skelbia „Sciencedaily.com“.

Šio tyrimo rezultatai paskelbti Amerikos Chemijos draugijos žurnale „Environmental Science & Technology“.

Pasak leidinio, JAV chemikų atliktas tyrimas atskleidžia galimus iki šiol mažai ištirtos vandenį teršiančios medžiagos NDMA (N-nitrozodimetilamino), dar vadinamos dimetilnitrozaminu, patekimo į aplinką šaltinius. NDMA sveikatos apsaugos specialistams kelia vis didesnį susirūpinimą, teigiama pranešime.

Williamo Mitcho vadovaujamos amerikiečių mokslininkų grupės nariai pabrėžia, kad specialistams jau anksčiau buvo žinoma, jog nedideli NDMA ir kitų nitrozaminų kiekiai gali susidaryti chloraminu dezinfekuojant nuotekas ir vandenį. Nors nitrozaminai aptinkami daugelyje produktų – pradedant perdirbta mėsa, baigiant tabako dūmais – mokslininkai iki šiol mažai žino apie jų formavimosi vandenyje ypatumus, tai yra, kaip vyksta pirminė jų susidarymo reakcijos stadija.

Anksčiau atlikti kosmetikos gaminių tyrimai buvo atskleidę, kad nitrozaminų susidarymo procese gali dalyvauti tam tikros buitinės chemijos produktuose esančios medžiagos, vadinamieji ketvirtiniai aminai.

JAV chemikų atliktų bandymų metu buvo nustatyta, kad tam tikrus namų buitinės chemijos gaminius, pavyzdžiui, šampūnus, indų ploviklius, skalbimo miltelius bei valymo priemones sumaišius su chloraminu, susidaro NDMA.

Tyrimo išvadose sakoma, kad nuotekų valymo įrenginiai gali pašalinti dalį NDMA formuojančių ketvirtinių aminų. Tačiau pastarieji esą yra naudojami tokiais dideliais kiekiais, kad dalis jų po valymo proceso vis tiek patenka į aplinkon išleidžiamus vandenis ir juos užteršia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)