Ateityje daugės labai karštų naktų  (9)

Nuolat augantis miestų dydis ir gyventojų skaičius juose bei pasaulinis atšilimas (jei jis iš tiesų vyksta) gali lemti tai, kad nepaprastai padaugės naktų, kurių metu temperatūra nenukris žemiau 20 laipsnių, teigia Didžiosios Britanijos meteorologai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiosios Britanijos Meteorologijos biuras numato, kad iki 2040 m. penkis kartus padidės labai karštų naktų, kurios gali būti mirtinos vyresnio amžiaus žmonėms, skaičius, praneša „Telegraph“. Vykstant taip vadinamam „miesto karščio salos efekto“ procesui, miestuose naktį gali būti iki 10 laipsnių šilčiau nei šalia esančiose kaimo vietovėse. Taip yra todėl, kad miestas dieną sugeria daugiau šilumos, o naktį ją išskiria keliai, gatvės danga ir pastatai ir todėl, kad transporto priemonės ir kiti šaltiniai sukuria daugiau šilumos.

Meteorologai numato, kad po 30 metų vidutinė temperatūra pakils 2 laipsniais, tačiau bus dažnesni ypač karšto oro atvejai. 2003 m. vasarą dėl karšto oro mirė daug daugiau pagyvenusių žmonių nei paprastai. Visoje Europoje buvo iki 35 000 daugiau tokių mirčių. Dažniausiai jos įvykdavo dėl naktį išsilaikančios didelės oro temperatūros. Kai temperatūra viršija 20 laipsnių, kūnui yra sunkiau atsigauti nuo dieną patirto karščio.

Meteorologų biuro klimato specialistas Markas McCarthy sakė „The Times“: „Netgi turtingose šalyse, kur dažniausiai naudojami oro kondicionieriai, pavyzdžiui JAV, karštis vis tiek yra viena iš dažniausių su orais susijusių mirčių priežasčių“.Meteorologų biuro klimato konsultacijų skyriaus vadovė Vicky Pope pridūrė: „Galbūt 2 laipsniais aukštesnė vidutinė temperatūra neatrodo labai daug, tačiau stipriai padaugės nepaprastai aukštos temperatūros atvejų karščiausiomis dienomis ir naktimis.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)