Teorija: automobilių eismas sukelia žaibus  (5)

Važinėjančių keliautojų automobiliai ne tik šildo mūsų Žemės rutulį - jie taip pat padidina žaibų kiekį daugelio mylių spinduliu aplink juos. Kol kas tai tik teorija, tačiau kai kurie mokslininkai jai pagrįsti arba atmesti jau atlieka rimtus tyrimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Darbo dienomis didelis keliais važiuojančių automobilių kiekis padidina oro taršą. Jau yra įrodyta, kad transporto srautai įtakoja lietaus dažnumą ir jo pobūdį ne tik savaitgaliais, bet ir likusiomis savaitės dienomis, kadangi dėl išmetamų dujų susidaro stipresnės viršun nukreipto oro srovės bei susiformuoja didesni debesys.

Dabar iškelta teorija, kad darbo dienomis išmesti vidaus degimo variklių teršalai gali "prišaukti" ir žaibus. Vienas teorijos šalininkų Jeruzalės Universiteto mokslininkas Daniel'is Rosenfeld'as kartu su savo kolegomis suskaičiavo JAV teritorijoje nuo 1998 iki 2008 metų liepos ir rugpjūčio mėnesiais užfiksuotus žaibus. Šiam tikslui pasinaudoda antžeminiu Nacionaliniu Žaibų Detektavimo Tinklu (National Lightning Detection Network).

Pietrytinėse valstijose žaibų išlydžių kiekis darbo dienomis padidėdavo priklausomai nuo oro taršos iki 25 procentų. Drėgnas ir šiltas šio regiono oras suformuoja žemai plaukiančius debesis, kurie turi daugiau galimybių sugeneruoti žaibo iškrovoms reikalingą elektros krūvį.  Įdomu tai, kad reiškinys stipriausias ne dideliuose ir stipriai užterštuose miestuose, o priemiesčiuose ir juos supančiose kaimo vietovėse. "Egzistuoja klaidinga nuomonė, kad jei pabėgsite iš miestų, jūs atsikratysite taršos. Iš tiesu ji seka jus šimtus mylių", sako Rosenfeld'as. Jis taip pat daro prielaidą, kad tankiai apgyvendintose vietovėse sugeneruojama šiluma gali panaikinti žaibus sukeliantį taršos efektą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)