Į asteroidą lekiančiame NASA zonde – techninės problemos (Video)  (4)

NASA inžinieriai bando identifikuoti kosminiame aparate „Dawn“ aptiktą techninį gedimą, dėl kurio iš dalies išsijungė jo pozicionavimo sistema. Gedimas į asteroidą Vesta skrendančiame NASA kosminiame zonde buvo užfiksuotas birželio 17 dieną, praneša „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl kol kas nežinomų priežasčių sustojo vienas iš keturių nuolat besisukančių pozicionavimo sistemos reakcijos smagračių. Ši sistema skrydžio metu išlaiko kosminį zondą stabilų ir kontroliuoja jo padėtį erdvėje.

„Dawn“ misijos tikslas – 2011 m. pasiekti asteroidą „Vesta“ ir atlikti jo tyrimus. Po to jis vyks susitikti su didžiausiu Saulės sistemos asteroidu – nykštukine planeta Cerera. „Dawn“ ją turėtų pasiekti 2015 m.  Kol kas NASA inžinieriai mano, kad aptikta techninė problema nekelia pavojaus, jog šios kosminės misijos tvarkaraštis gali būti pakeistas, teigiama pranešime.

„Atidžiai nagrinėjame gautus duomenis bandydami išsiaiškinti, kokios gali būti ilgalaikės šio sistemos komponento gedimo pasekmės", - sakė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje „Dawn“ programos vyriausiasis inžinierius Marcas Raymanas. – "Šiuo metu toliau vykdomi visi numatyti „Dawn“ programos darbai“.

Pasak NASA atstovų, paprastai bet kuriuo atskirai paimtu laiko tarpu sukasi 3 iš 4 pozicionavimo sistemos reakcijos smagračių. Skirtingi jų sukimosi greičiai leidžia išlaikyti kosminio zondo stabilumą erdvėje.

Gedimas buvo pastebėtas, kai zondo jutikliai užfiksavo neįprastai didėjančią vieno iš smagračių trintį ir jį automatiškai sustabdė. „Dawn“ inžinieriai beveik atmetė prielaidas, kad gedimas kilo dėl įdiegto programinės įrangos atnaujinimo, laivo sistemų įsijungimo į aktyvų režimą ar greičio pokyčio.

Paprastai dėl tokios priežasties „Dawn“ aktyvuotų nenaudojamą pozicionavimo sistemos reakcijos smagratį, kuris atlieka atsarginio įrenginio paskirtį. Tačiau zondą pervedus į saugaus veikimo režimą buvo įjungti visi 4 šios sistemos smagračiai, sakoma pranešime. Anksčiau NASA inžinieriai periodiškai paeiliui išjungdavo reakcijos smagračius, leisdami jiems pailsėti, tačiau dabar visi 3 veikiantys smagračiai nebebus išjungiami.

Pasak NASA atstovų, šiuo metu „Dawn“ skrieja asteroido „Vesta“ kryptimi didesniu nei 15 850 km/h greičiu. „Dawn“ kosminis zondas buvo paleistas 2007 m. rugsėjį ir iki šių metų birželio 27 dienos įveikė 342 mln. kilometrų atstumą. Iki 2011 m. rugpjūčio, kai jis turėtų pasiekti asteroidą „Vesta“, jam dar reikės įveikti 45 mln. kilometrų kelią. Tolesniame vaizdo siužete - „Dawn“ misijos pristatymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: