Kyla neregėtas skandalas. Nobelio premijai gresia boikotas  ()

Skandalas Švedijoje dėl Nobelio premijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijoje nemažai politikų planuoja ignoruoti Nobelio ceremoniją dėl to, kad į ją pakviestas Rusijos atstovas. Keletas opozicinių partijų lyderių jau atšaukė savo kvietimus, o kai kurie vyriausybės pareigūnai svarsto pasitraukti iš renginio, praneša „Evropejskaja Pravda“, remdamasi „Aftonbladet“.

Atitinkamą pareiškimą padarė Liberalų partijos vadovas Karlas Johanas Georgas.

„Nesiruošiu sėdėti ir kelti tostą už Rusijos ambasadorių, kol tęsiasi šlykštus ir kruvinas Putino agresijos karas Ukrainoje“, – pabrėžė jis.

Centro partijos lyderis Muharremas Demirokas taip pat žada ignoruoti ceremoniją, jei dalyvaus Rusijos ambasadorius.

„Nekantriai laukiau, kada galėsiu dalyvauti ceremonijoje ir Nobelio vakarėlyje. Tačiau kol Rusija kariauja su Ukraina, aš negaliu dalyvauti tame pačiame vakarėlyje su jos ambasadoriumi. Džiaugiuosi galėdamas švęsti mokslinius tyrimus ir pažangą, bet ne tokiomis aplinkybėmis“, – socialiniame „X“ tinkle rašė jis.

Švedijos kairiųjų partijos lyderė Nushi Dadgostar pabrėžė nedalyvausianti Nobelio iškilmėse su Rusijos Federacijos atstovu, „kol virš Ukrainos kris bombos“.

Buvusi ministrė pirmininkė ir socialdemokratų lyderė Magdalena Andersson sakė negavusi kvietimo į ceremoniją, tačiau renginio organizatoriai turi „rimtai pagalvoti, ką reiškia pakviesti į apdovanojimų ceremoniją režimo atstovą, kuris kariauja bjaurų ir neteisėtą karas Ukrainoje, taip pat kelia grėsmę Švedijai“.

 

Be to, premjeras Ulfas Kristerssonas pabrėžė, kad sprendimas pakviesti Rusiją nuliūdino daugybę žmonių tiek Švedijoje, tiek Ukrainoje. Pareigūnas pažymi, kad ir jis „reagavo aštriai“, tačiau sprendimus Nobelio fondas priima pats.

„Bet aš tikrai nekviesčiau Rusijos, jei būčiau atsakingas už apdovanojimų ceremoniją“, – pabrėžė jis, tačiau nepatikslino, ar dalyvaus ceremonijoje.

Švedijos karališkosios šeimos atstovai valstybės agresorės atstovų kvietimo kol kas nekomentavo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(33)
(4)
(29)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()