Tiesiant naują Meksiko metro liniją, rasta 60 actekų kapaviečių (Video)  (6)

Archeologai, atliekantys kasinėjimus Meksike, kur tiesiama nauja metro linija, nuo darbų pradžios 2008 metų rugsėjį jau rado 60 actekų kapaviečių. Kai kurie palaikai buvo patalpinti laidojimui skirtuose moliniuose induose. Taip pat pavyko aptikti actekų namų pamatus, šimtus mažų figūrėlių, įvairių indų, datuojamų 1100 – 1500 mūsų eros metais, prieš pat ispanų atvykimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai iš Nacionalinio antropologijos ir istorijos instituto  radinį aptiko greta Meksiko miesto pietuose naujai tiesiamos 24km ilgio metro linijos, kurią atidaryti rengiamasi 2012 metais. Iš viso Meksike gyvena apie 20 milijonų žmonių.

"Iš viso čia radome 60 kapų, 10 suaugusiųjų ir apie 50 skirtingo amžiaus vaikų palaikų, kai kurie iš jų dviejų ir trijų metų amžiaus", pasakoja archeologė Maria de Jesus Sanchez. Kapai buvo rasti skirtingose vietose per maždaug dviejų metų laikotarpį, pradedant 2008 metų rugsėju, kai buvo pradėti linijai tiesti reikalingi kasinėjimai. Radinys puikiai iliustruoja Actekų tautos laidojimo papročius, pagal kuriuos mirę giminaičiai dažnai buvo laidojami po gyvenamaisiais namais.


Actekų imperija, kurios sostinė, kaip manoma, buvo šiandieninio Meksiko miesto vietoje, gyvavo didelėje Mezoamerikos dalyje, maždaug šimtmetį iki atvykstant Ispanams. Mirę vaikai dažniausiai buvo dedami į didelius molinius indus, tikint, kad šios talpos jiems primins motinos įsčias ir saugos nuo šalčio. Greta visų radiniu aptikta ir maždaug 50cm dydžio akmeninė moters figūrėlė, kuri buvo įdėta į dviejų mažylių kapus.

Naujoji metro linija jungia kelis priemiesčius, kurie buvo pastatyti toje pačioje vietoje, kaip ir prieš kelis šimtmečius ir net tūkstantmečius čia gyvavę actekų miestai. Pavyzdžiui, Culhuacan priemiestyje archeologai aptiko 2000 metais prieš Kristų datuojamas puodynių ir akmenyje išraižytų veidų liekanas. Iš viso Meksike yra apie 40000 registruotų archeologinės reikšmės radimviečių.

Nors šiandien vietinės valdžios atstovai turi įgaliojimus sustabdyti statybų darbus arba pakeisti jų eigą tuo atveju, kai yra aptinkamas svarbus istorinis radinys, praeityje analogiškų infrastruktūros projektų metu jau sunaikinta daugybė istorinių vietovių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)