Kliūtys pagreitina išeinančios minios srautą  (19)

Tikriausiai esate buvę dideliame koncerte, svarbiose krepšinio rungtynėse ar kitokiame renginyje, kur susirenka didelė minia žiūrovų ir žinote, ko reikia laukti, kai ateina laikas keliauti namo. Nesvarbu, kokio dydžio išėjimas, dėl neaiškių priežasčių "iš niekur" atsiranda kamščiai, ir visas procesas trunka kankinančiai lėtai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos inžinieriai ilgai bandė rasti priežastį, kodėl toks reiškinys vyksta ir kaip jo išvengti. Tai, ką jie sugalvojo, daugeliui atrodytų tarsi beprasmiška, tačiau atrodo, jog tai veikia. Pasirodo, minios išėjimą pagreitina... jos kelyje pastatytos kliūtys.

Problemos paiešką specialistai pradėjo nuo to, ką mums visiems yra tekę išbandyti. Netgi tada, kai durys yra plačiai atvertos, žmonės tarsi stabteli ties išėjimu, taip lėtindami kitų žmonių judėjimą. Tada jie nusprendė pamėginti visiškai keistą būdą - išeinančių žmonių kelyje jie pastatė kliūtį. Ne tokią didelę, kad ji blokuotų išėjimą, bet tokią, kad išeinantiesiems tektų ją aplenkti. Ir, moksliniu požiūriu, ji turėjo būti padėta reikiamoje vietoje. Koks gi rezultatas? Ogi visi į išorę išėjo greičiau.

Tokio reiškinio paaiškinimas atrodytų paprastas, bet iš pirmo žvilgsnio "prasilenkiantis" su logika. Pasirodo, jog kelyje esant kliūčiai, ji dalį žmonių sulėtina - sulėtina pakankamai, kad kamštis tiesiog neatsirastų. Net daliai žmonių sulėtėjus, pro išėjimą išeinančiųjų skaičius padidėja, lyginant su tuo variantu, kai minios kelyje nėra jokios kliūties. Neįtikėtina? Taip, tačiau japonai teigia, jog tai veikia. Lieka tik išbandyti tai ir Lietuvoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (19)

Susijusios žymos: