„Taip jau buvo.“ Košmaras Islandijoje (Video)  ()

Prieš 50 metų Islandijoje įvyko tai, ko dabar bijoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Retas reiškinys, kad ugnikalnio išsiveržimas Islandijoje taip paveiks gyvenvietę. Paskutinį kartą tai įvyko prieš 50 metų Vestmanno salose, iš kurių buvo evakuoti 5000 gyventojų. Tada į pagalbą atskubėjo ir Suomija, rašo žurnalistė Aino Vasankari.

Anksti sausio 23 d., žemė sprogo į rytus nuo Heimaey. Prieš išsiveržimą įvyko du stiprūs žemės drebėjimai – pirmasis vidury nakties, o antrasis – antrą valandą nakties. Netrukus Eldfelo ugnikalnis išspjovė lavą visai šalia gyvenvietės.

1973 metų išsiveržimas Vestmanno salose primena Grindavíko grėsmę, nes tai yra paskutinis kartas, kai Islandijoje ugnikalnis išsiveržė netoli gyvenvietės.

Salose liko tik gelbėtojai ir policija. Lavos srautus bandyta sustabdyti karštą masę aušinant vandeniu. 

Išsiveržimas privertė didžiulei evakuacijai: visi daugiau nei 5000 gyventojų turėjo būti evakuoti iš salos vidury nakties. Laimei, dėl praėjusią dieną praūžusios audros uoste liko visi 60–70 žvejybos laivų ir buvo skubiai pradėta išgabenimas. Pirmasis laivas evakuotuosius išsivežė jau pusę keturių.

 

Žmonės eidavo iš namų į namus žadinti miegančius miestiečius ir įspėti apie pavojų. Jie pasibeldė į duris sakydami „Etir er kómí gos“ arba „Ettir er gestalt að gjósa“, reiškiantį „išsiveržimas prasidėjo“. Teigiama, kad vietinė krautuvėlė mieguistai atsakė beldžiantiems „galite palikti prie durų“, nes pirmasis paminėtas įspėjimas turi dvejopą prasmę, taip pat gali reikšti, kad atkeliavo limonadas.

Vėjas nustūmė ugnį ir pelenus nuo miesto, suteikdamas gyventojams daugiau laiko. Nors niekas nežinojo, kaip pasiruošti išsiveržimui, niekas nežuvo ir nebuvo sužeistas.

 

Per šešias valandas visa sala buvo evakuota. Žmonės atsidūrė visoje Islandijoje pas draugus, giminaičius ir nepažįstamus žmones, kaip dabar Grindaviko gyventojai. Saloje liko tik 500 žmonių, įskaitant policiją ir gelbėtojus.

Vienas vyras vėliau mirė nuo nuodingų dujų išsiveržimo metu. Nuodingos dujos iš ugnikalnių sukelia silpnumą ir negalavimą. Blogiausiu atveju žmogus, įkvėpęs dujų, praranda sąmonę ir miršta per kelias minutes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: