Po 40 metų tylos prabudo didžiulis aktyvus supermonstras – skelbiami kvapą gniaužiantys vaizdai (Foto, Video)  ()

Mauna Loa, vienas didžiausių ir aktyviausių ugnikalnių pasaulyje, pradėjo išsiveržti po kelis mėnesius trukusių neramumų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vulkanas, kuris yra vienas iš penkių Havajus sudarančių ugnikalnių, iškilęs 4169 m virš jūros lygio, jau yra atgyjęs nuo rugsėjo mėnesio.

Išsiveržimas prasidėjo lapkričio 27 d. maždaug 23.30 val. vietos laiku, pranešė JAV geologijos tarnyba (USGS). Tarnyba perspėjo, kad vėjai gali nešti vulkanines dujas.

Šiuo metu išsiveržimas yra apribotas ugnikalnio kalderos viršūnėje ir nekelia grėsmės jokioms bendruomenėms.

„Mauna Loa nuo rugsėjo vidurio buvo itin neramioje būsenoje. Buvo užfiksuotas padažnėjęs žemės drebėjimų skaičius. Tai rodė magmos judėjimą po paviršiumi, bet gana giliai. Nebuvo jokių išsiveržiančių dujų pokyčių ar reikšmingo žemės pakreipimo, kas rodė, kad magma eina į paviršių“, - sakė Rebecca Williams, vulkanologė ir Žemės mokslininkė iš Hull universiteto (JK).

 

Havajų ugnikalnių observatorija bendradarbiauja su ekstremalių situacijų valdymo partneriais, siekdama stebėti išsiveržimo pobūdį, pranešė USGS.

Mauna Loa ugnikalnis paskutinį kartą išsiveržė 1984 m. kovo 25 d.-balandžio 15 d., po beveik dvejus metus trukusio padidėjusio seisminio aktyvumo. Per šį išsiveržimą niekas nenukentėjo, tačiau lavos srautas užblokavo kelius ir apgadino elektros linijas.

 

„Remiantis praeities įvykiais, ankstyvieji Mauna Loa išsiveržimo etapai gali būti labai dinamiški, o lavos srautų vieta ir judėjimas gali greitai keistis“, – sakoma USGS pranešime.

Kol kas neaišku, kaip šis išsiveržimas vystysis.

Mauna Loa išsiveržimai nėra tokie pavojingi, palyginti su kitais Havajų ugnikalniais, tokiais kaip Kilauea, nes jie nėra tokie sprogūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()