Paskelbtos naujos pailgo kraterio Marse nuotraukos  (1)

Europos kosmoso agentūra (ESA) paskelbė naujas pailgos formos kraterio Orcus Patera, esančio netoli Olimpo kalno Marse, nuotraukas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aplink Marsą skriejančio palydovo „Mars Express“ padarytas Orcus Patera nuotraukas galima pamatyti ESA interneto svetainėje.

Šio pailgos formos kraterio, esančio tarp Eliziejaus ir Olimpo kalnų, ilgis – maždaug 380 kilometrų, plotis – apie 140 km. Kraterio gylis – apie 400 – 600 metrų, o kraštai virš šalia plytinčių lygumų yra iškilę į maksimalų 1800 metrų aukštį. Mokslininkai jau seniai spėlioja apie galimą šio kraterio kilmę, tačiau naujosios nuotraukos, regis, užminė dar didesnę mįslę, skelbia „Popsci.com“.

Pasak ESA atstovų, labiausiai tikėtina, kad šį „randą“ Marso paviršiuje paliko labai mažu kampu į planetą pataikęs mažas kosminis kūnas, tačiau egzistuoja ir kitos jo kilmės hipotezės.

Pagal vieną iš jų iš pradžių Orcus Patera buvo įprastas didelis, apvalios formos krateris, kuris laikui bėgant dėl tektoninio gniuždymo pakeitė savo pavidalą. Kiti mokslininkai mano, kad pailga įduba galėjo susidaryti eroduojant keliems šalimai esantiems krateriams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(3)

Komentarai (1)