Dinozaurai pasaulį išvydo 9 milijonais metų anksčiau nei manyta?  (2)

Ankstyviausi į dinozaurus panašūs padarai išsivystė 9 milijonais metų anksčiau nei manyta. Tokias išvadas priėjo specialistai, ištyrę 250 milijonų metų senumo pėdsakus Lenkijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvūną, kuris šiuos pėdsakus paliko, mokslininkai pavadino Prorotodactylus. Pėdsakai labai maži: vos kelių centimetrų ilgio, todėl padaras turėjo būti maždaug katės dydžio, vaikščiojo ant keturių kojų ir svėrė kilogramą ar du.

Pėdsakai atsirado praėjus vos 2 milijonams metų po Permo-triaso masinio rūšių išnykimo, per kurį nuo planetos paviršiaus dingo daugiau nei 90 procentų jūrinių rūšių ir apie 70 procentų stuburinių. Priminsime, jog mokslininkai vis dar nežino tikslios katastrofos priežasties, nors hipotezių kas lėmė masinį išnykimą yra.

„Geologiniu laiku matuojant, [du milijonai metų] tik akimirksnis, - sako Amerikos Gamtos istorijos muziejaus mokslininkas Stephenas Brusatte, vadovavęs tyrimui. - Iš esmės galima sakyti, kad dinozaurų linija prasidėjo iškart po išnykimo, o tai yra visiškai nauja idėja".

Permo katastrofa nusinešė daugiau nei 90 procentų gyvybės Žemėje: labai suaktyvėjo ugnikalniai, klimatas pradėjo greitai šilti, o gyvenimas vandenynuose apmirė. Iki šiol mokslininkai manė, kad dinozaurai atsirado tik praėjus 15-20 milijonų metų, kai planeta tapo labiau tinkama gyvybei. Tačiau pėdsakai rodo, kad dinozaurų eros pradžia buvo glaudžiai susijusi su Permo pabaigos įvykiais.

„Be šio masinio išnykimo dinozaurų niekada nebūtų buvę", - teigia S. Brusatte‘as.

Nors pėdsakai turi visus požymius, būdingus dinozaurams, jie nėra nenuginčijamas įrodymas. „Būtų geriau, jei turėtume skeletą, nes pėdsakai yra šiek tiek atviri interpretacijai", - pastebi Anglijos Bristolio universiteto profesorius Mike‘as Bentonas. Jo nuomone, atradimas yra svarbus, tačiau jam trūksta svaresnių įrodymų.

„Galiu lažintis, kad jeigu Brusatte‘as būtų radęs skeletą, naujiena būtų patalpinta mokslo žurnalų viršeliuose", - sako jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)