Suabejota pranešimu apie nežemiškos civilizacijos signalą  (21)

Neseniai paskelbta žinia apie mokslininkų atrastą labiausiai į Žemę panašią egzoplanetą „Gliese 581g“, skriejančią apie už 20 šviesmečių nuo Žemės nutolusią žvaigždę, dar didesnio susidomėjimo susilaukė po sensacingo Australijos astronomo Ragbiro Bhatalo pareiškimo, skelbia „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis Vakarų Sidnėjaus universitete dirbantis mokslininkas pareiškė prieš 2 metus iki šios planetos atradimo pastebėjęs iš tos pačios galaktikos dalies, kurioje yra „Gliese 581g“, sklindantį „įtartiną“ šviesos signalą. Manoma, kad šioje egzoplanetoje yra pačios palankiausios sąlygos gyvybei egzistuoti iš visų iki šiol atrastų egzoplanetų.

Ragbiras Bhatalas priklauso nežemiškų civilizacijų paiešką vykdančios mokslinės organizacijos SETI Australijos skyriui, teigiama pranešime. Jis žurnalistams pasakojo kiekvieną naktį, kai tik dangus būna giedras ir tinkamas stebėjimams, einantis į observatoriją ir stebintis tam tikrus kosmoso objektus. „Tą signalą pastebėjome žiūrėdami į vieną iš tokių objektų. Mes pamatėme labai ryškų šviesos signalą, panašų į lazerio spindulį“, - sakė jis.

Tačiau kai kurie astronomai skeptiškai vertina tokį savo kolegos pareiškimą. „Žinau šį mokslininką, kai tik išgirdau apie jo matytą signalą, kreipiausi į jį ir paprašiau išsamesnės informacijos, tačiau jis man nieko neatsiuntė“, – sakė SETI projekto pradininkas astronomas Frankas Drake'as. Būtent dėl šios priežasties jis sakėsi įtariai vertinantis Bhatalo pareiškimą.

Pasak jo, prireiks papildomo tyrimo siekiant patvirtinti arba paneigti tariamo stebėjimo rezultatus, tačiau F. Drake'as mano, jog jo kolegos pranešimas apie tariamą signalą yra įtartinas.

„Man nežinoma to tariamo šviesos šaltinio vieta, o Bhatalas atsisakė nurodyti, iš kur jis sklido, – sakė astronomas „Space.com“ svetainei. – Manau, jog tikimybė, kad jis sklido iš „Gliese 581g“ pusės, yra labai maža“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: