Kodėl moterys ne prakaituoja, o tik pradeda "blizgėti"?  (10)

Senas posakis, kad damos neprakaituoja, o tiesiog pradeda blizgėti, galbūt nėra bobučių paistalai. Britų mokslininkai išsiaiškino, kad moterys iš tiesų daug mažiau prakaituoja, nei vyrai, ypatingai intensyvių sporto treniruočių metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vidutiniškai jos prakaituoja perpus mažiau nei vyrai esant vienodoms sąlygoms – vienodam fiziniam krūviui ir temperatūrai. Prakaitavimas yra esminė kūno funkcija, kurios dėka kūnas atvėsinamas. Per odos poras išsiskiria skystis, kuriam garuojant iš kūno pašalinamas šilumos perteklius, todėl temperatūra sumažėja. Mokslininkai mano, kad prieš tūkstančius metų vyrų kūnai evoliucionavo į daugiau prakaituojančius, nes jie buvo fiziškai aktyvesni nei moterys. Jiems reikėjo greičiau atvėsti, medžiojant gyvūnus alinančiame karštyje. O moterys, atvirkščiai, evoliucionavo į mažiau prakaituojančias, nes jų kūnai paprastai būna mažesni, todėl juose mažiau vandens ir jei jos daugiau prakaituotų, joms greičiau grėstų dehidratacija.

Japonų mokslininkai įspėjo, kad moterims gresia didesnė širdies smūgio rizika, nes jų kūnai nesugeba taip gerai atsivėsinti, kaip vyrų kūnai. Taip pat mokslininkai išsiaiškino, kad daugiausiai prakaituoja abiejų lyčių žmonės, kurių kūnai gerai treniruoti. Intensyviai sportuojantis žmogus išskiria 60 proc. daugiau kūno skysčių, nei tos pačios lyties žmogus, kuris yra pakankamai neaktyvus. Mokslininkai pateikė išvadą, kad žmonėms būtų lengviau išgyventi karščio bangas, jei jie daugiau sportuotų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (10)