Orbitiniai 3D spausdintuvai galėtų "atspausdinti" naujas kosmines stotis  (9)

Trimačio (3D) spausdinimo technologija Žemėje jau įgavo pagreitį - ji naudojama tiek pramonėje, tiek architektūroje bei kitose srityse trimačių konstrukcijų prototipams kurti. Technologija tampa tiek įprasta, jog pasigirsta drąsių siūlymų ją panaudoti naujoms orbitinėms stotims kurti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios idėjos atsiradimas iš esmės buvo tik laiko klausimas. Sumanymo iniciatorė - kompanija "Made in Space" - jau ieško investuotojų ir rengiasi pradėti pirmuosius technologijos realizavimo galimybėms patikrinti skirtus bandymus, teigiama portalo "Space.com" pranešime.

Kompanijos įkūrėjai teigia, jog erdvėlaiviams ir kosminėms stotims skirtas detales "spausdinti" tiesiog orbitoje yra logiškas ir ekonomiškai pagrįstas pasirinkimas. Jei detalėms nereikėtų atlaikyti pakilimo metu atsirandančių perkrovų, jų masę būtų galima sumažinti vidutiniškai 30 procentų. NASA ir kitos kosminių tyrimų agentūros galėtų paprasčiausiai nešančiąją raketa iškelti į kosmosą trimačio spausdinimo technologijai būtinus miltelius - šią statybinę medžiagą būtų galima panaudoti bet kada, vos tik atsirastų toks poreikis. Gamyba kosmose taip pat reikštų, kad gendančių komponentų nebūtų poreikio remontuoti - 3D spausdintuvu sukurtas detales būtų galima vėl susmulkinti į miltelius, kurie pakartotinai būtų panaudojami naujoms detalėms gaminti.

Jei tokią technologiją pavyktų įgyvendinti, pasekmės būtų daug toliau siekiančios, nei galima įsivaizduoti. Kažkada žmonija galiausiai nuskries į Marsą - nugabenus 3D spausdintuvus į raudonąją planetą, pirmieji ten apsigyvenę žmonės galėtų kurti gyvenamuosius būstus tiesiog naudodami vietinę dirvą. Lygiai ta pati technologija galėtų gaminti robotams reikalingus komponentus. Nežiūrint į didelius užmojus, kompanija "Made in Space" kol kas rengiasi žengti tik pirmuosius žingsnius. Pirmosios kosmosui tinkamos bandomosios detalės jau sukurtos, tačiau neabejotinai būtina įsitikinti, kaip technologija veiks nulinės gravitacijos sąlygomis. Jei spausdintuvas sėkmingai įveiks šį bandymą, antruoju etapu gali tapti praktiniai bandymai Tarptautinėje Kosminėje Stotyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)