Panaudojant MRI skenavimą nufilmuotas trimatis gimstančio kūdikio vaizdas  (3)

Mokslininkams pirmą kartą pavyko užfiksuoti kūdikio gimimo procesą naudojant specialiai tam adaptuotą magnetinio rezonanso (MRI) skenerį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikimasi, jog tokiu būdu sukaupta informacija padės geriau išanalizuoti gimimo procesą ir nustatyti galimų komplikacijų priežastis. Motina ir lapkričio 20 dieną gimęs kūdikis laikosi gerai, praneša Berlyno Charité ligoninės atstovai. Užfiksuoti vaizdai vainikuoja du metus trukusį mokslinių tyrimų projektą, kuris prasidėjo nuo atvirojo korpuso MRI skenerio konstravimo.

Vokietijoje gyvenanti motina sutiko gimdyti, būdama specialiai adaptuotos MRI mašinos viduje. Jos korpusas buvo praplatintas, tačiau moteris ausis turėjo užsikimšti kamštukais, blokuojančiais proceso metu sugeneruojamą aukštadažnį triukšmą. Siekiant apsaugoti kūdikio klausą, mašina buvo išjungta prieš pat atsiveriant amniotiniam maišeliui.

Gimdymas vyko sklandžiai ir gydytojai galėjo stebėti pirmųjų gimimo pakopų trimatį vaizdą. Anksčiau panašiais skeneriais ir zondais tokio detalumo pasiekti nebuvo įmanoma arba dėl techninių apribojimų, arba dėl pernelyg didelio motinai ir kūdikiui keliamo pavojaus. Specialistų komandoje dalyvavęs gydytojas Christianas Bambergas vėliau teigė, jog įrašytuose vaizduose galima stebėti vaisiaus judesius gimdymo kanale, kaip juda jo kaulai ir kaip gimimo metu keičiasi jo galvos forma. Visa ši informacija gali padėti paaiškinti gimdymo eigos sutrikimus, dėl kurių neišvengiamai tenka atlikti Cezario pjūvį (JAV tokiu būdu baigiasi apie 30 procentų visų gimdymų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (3)