Nuotaiką įtakoja ir... maistas. Yra viena rūšis, kuria geriau nepiktnaudžiauti ()
Tirtas poveikis žarnyno mikrobiomai ir smegenų chemijai.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Nuotaiką įtakoja ir.. maistas. Kolorado universiteto mokslininkų grupei pavyko ištirti per daug riebaus maisto neigiamo poveikio žiurkių žarnyno mikrobiomo sudėčiai ir smegenų chemijai mechanizmus. Tyrimo rezultatai paskelbti moksliniame žurnale „Biological Research“.
Tyrime dalyvavo dvi lygios jaunų žiurkių grupės, kurios 9 savaites buvo šeriamos skirtingu riebalų kiekiu: vienai gyvūnų grupei buvo skirta standartinė dieta, kurioje buvo apie 11 % riebalų, o kitai – riebus maistas (45 % riebalų), daugiausia turiintis sočiųjų riebalų iš gyvūninės kilmės produktų. Viso tyrimo metu mokslininkai rinko išmatų mėginius ir vertino gyvūnų mikrobiomą, o po 9 savaičių gyvūnams buvo atlikti elgesio tyrimai.
Pirmasis pokytis, pastebėtas daug riebalų turinčios dietos grupėje, buvo staigus žarnyno bakterijų įvairovės sumažėjimas, kuris dažniausiai siejamas su žarnyno sveikata. Visų pirma, buvo pastebėtas staigus Firmicutes tipo bakterijų skaičiaus padidėjimas ir staigus Bacteroidetes tipo bakterijų sumažėjimas. Šis santykis dažnai siejamas su nutukimu.
Antrasis riebios dietos poveikis yra didesnė trijų genų (TPH2, HTR1a ir SLC6A4), dalyvaujančių neurotransmiterio serotonino gamyboje ir signalų perdavime, ypač smegenų kamieno srityje, vadinamame nugaros „raphe nucleaus“ branduolyje, kuris yra susijęs su stresu ir nerimu.
Nors serotoninas dažnai vadinamas „laimės hormonu“, tyrimo autoriai pažymi, kad kai kurios serotonino neuronų grupės, kai suaktyvinamos, gali sukelti gyvūnams į nerimą panašias reakcijas.
Kita žiurkėms, gavusioms daug riebalų, rasta problema buvo žarnyno gleivinės pažeidimas, dėl kurio bakterijos gali patekti į kraujotakos sistemą ir paveikti smegenis per klajoklį nervą, kuris eina iš virškinamojo trakto į smegenis.
Mokslininkai pažymi, kad sveikieji riebalai, esantys žuvyje, alyvuogių aliejuje, riešutuose ir sėklose, gali turėti priešuždegiminį poveikį ir būti naudingi smegenims.