„Nardančioji“ sala okeano paviršiun iškyla 9-ąjį sykį (Video)  (17)

Ramiojo vandenyno pietvakariuose, netoli Saliamono salų iš vandens kyla nauja-sena vulkaninė sala, pavadinimu Kavači (Kavachi). Įspūdingus salos formavimosi vaizdus paskelbė "BBC Earth".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kavači ugnikalnis - vienas aktyviausių povandeninių vulkanų pasaulyje. Povandeninis ugnikalnis pavadintas Naujosios Džordžijos salų grupėje gyvenančių čiabuvių išpažįstamo jūrų dievo Rejo te Kavachi garbei. Kavači sala yra tektoninio lūžio, vadinamo triguba sandūra (angl. k. – „triple junction“) vietoje. Ugnikalnis ypatingas tuo, kad jis tai iškyla, tai vėl nugrimzta į vandenyną. Nuo pirmo užregistruoto atvejo 1939 m. taip yra nutikę jau aštuonis sykius. Šiuo metu sala iškyla devintą kartą. Tiesa, mokslininkai prognozuoja, jog ir šįsyk sala-nenuorama vandenyno paviršiuje neužsibus – bangos ją nuplaus per keletą mėnesių. 2000-ųjų gegužę tarptautinė mokslinė ekspedicija CSIRO nustatė tikslias povandeninio ugnikalnio koordinates (8° 59.65' pietų platumos ir 157° 58.23' rytų ilgumos). Tuo metu vulkanas buvo nugrimzdęs po vandeniu, tačiau išsiveržimų metu skysta lava buvo išsviedžiama į 70 metrų aukštį. Ekspedicijos nariai nustatė, kad ugnikalnio šlaitai kilti viršun pradeda maždaug 1100 metrų gylyje, o Kavači ugnikalnio skersmuo siekia 8 kilometrus. 2003 m. ugnikalnio viršūnė vėl buvo pasirodžiusi vandens paviršiuje – laikina naujoji sala virš jūros paviršiaus buvo iškilusi 15 metrų. Tačiau netrukus ji vėl „nuskendo“. Salos iškilimo požymių buvo užregistruota 2004 ir 2007 m. pavasariais.

Naujomis salomis laikomos salos, susiformavusios dėl vulkaninių, erozinių, ledyninių ar kitų procesų. Viena labiausiai žinomų salų-naujokių – Atlanto vandenyne, į pietus nuo Islandijos esanti nedidukė Surtsey sala, kuri iškilo 1963 m. Po poros metų ji buvo paskelbta natūraliu ekologinės sukcesijos tyrimų šaltiniu – naujoje saloje ėmė „kurtis“ flora, vabzdžiai, paukščiai, ruoniai ir kitos faunos rūšys.

Ne mažiau garsi ir 1930 m. iškilusi Anak Krakatau (lietuviškai - „Krakatau ugnikalnio vaikas“) sala netoli įžymiojo Krakatau ugnikalnio Indonezijoje. Joje jau veši drėgnos tropinės džiunglės, nors jas dažnai sunaikina ugnikalnio išsiveržimai. Saloje aptikta vabzdžių, paukščių ir žmonių plukdomais laivais čia atplaukusių žiurkių bei driežų.

Per pastarąjį šimtmetį mūsų planetoje pavyko atrasti 10 naujai iškilusių salų, o „nardanti“ Kavači sala yra dažniausiai išnyranti ir vėl gelmėn nugrimztanti nauja sala pasaulyje.

Jei naršyklė nerodo video, jį galite peržiūrėti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)