Arti Žemės praskriejo nedidelis asteroidas  (9)

Jei praėjusio penktadienio (vasario 4 d.) vakarą, apie 21.40 Lietuvos laiku vaikštinėdami lauke pajutote netikėtą vėjo gūsį, gali būti, jog tai buvo labai arti Žemės praskriejusio nediduko asteroido dvelktelėjimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juokas juokais, tačiau vos 5,5 tūkst. kilometrų atstumu tą vakarą pro Žemę praskriejo nedidelis asteroidas „2011 CQ 1“. Žemės atžvilgiu artimiausią savo trajektorijos tašką (5471 km iki Žemės) dangaus kūnas buvo pasiekęs. Įdomu yra tai, kad asteroidas buvo atrastas iki maksimalaus priartėjimo prie Žemės likus vos kelioms valandoms – maždaug 1,3 metro skersmens akmenį (kitų šaltinių teigimu – akmens skersmuo siekia 2-3 metrus) pastebėjo astronomas Ričardas Kovalskis (Richard A.Kowalski). Tiesa, jei šio nediduko asteroido trajektorija būtų kirtusi Žemės orbitą, planetai žalos jis nebūtų padaręs – tokio dydžio asteroidas būtų sudegęs atmosferoje ir Žemės paviršiaus būtų paprasčiausiai nepasiekęs. Tačiau asteroidas kirto vadinamą Klarko juostą („Clarke Belt“), kuria skrieja geostacionarūs dirbtiniai žemės palydovai. Laimei, jokių nuostolių jis nepridarė ir čia, beveik 36 tūkst. km virš jūros lygio. Kad asteroidas nekėlė grėsmės mūsų planetai, patvirtina ir NASA Asteroidų stebėjimo programos atstovai. NASA ir kiti astronomai nuolat seka dangaus įvykius, ieškodami Žemės planetai potencialiai pavojingų asteroidų ar kometų.

„Jei vis tik tas akmuo ir būtų įskriejęs į atmosferą, jis būtų suskilęs į dalis ir jokios grėsmės nebūtų sukėlęs“ – tvirtina NASA atstovai. – Tai – tik vienas iš daugybės mažų asteroidų, kurie praskrieja arti Žemės nė nepastebėti. Yra žinoma, kad smulkūs kosminiai akmenys tarp Žemės ir Mėnulio praskrieja beveik kasdien. Tačiau tokie asteroidai yra per maži, kad juos būtų galima aptikti. Be to, jie praktiškai nekelia grėsmės.“

Tolstantį asteroidą „2011 CQ 1” iš Remancako observatorijos (Remanzacco Observatory) stebi italų astronomai Ernestas Guidas (Ernesto Guido) ir Džiovanis Sosteras (Giovanni Sostero). O astronomas Endrius Lou (Andrew Lou) paskaičiavo, kad asteroidas netrukus po to, kai ims tolti nuo Žemės, turėtų „praskrieti Saulės veidu“ – šis reiškinys astronomijoje vadinamas tranzitu. Tiesa, šis tranzitas matomas tik Pietų Amerikoje. Asteroido trajektorijas rasite čia ir čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: