Kodėl išlydytas sūris skanesnis už kietą? Štai ką sako mokslas  ()

Mokslininkai atskleidė, kodėl daugelis iš mūsų labiau mėgstame išlydyto, o ne kieto sūrio skonį – ir dėl to kalta mūsų meilė riebiam maistui, rašo „IFLScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Yale universiteto mokslininkai ištyrė, kaip mūsų centrinė nervų sistema reaguoja į riebų maistą. Manome, kad dėl evoliucijos arba mitybos įpročių mūsų skonio receptoriai labiau mėgaujasi riebiu ir kaloringu maistu“, – sakė dr. Inna Husain.

Kai lydome sūrį, išsiskiria riebalai, įkalinti standžioje pieno baltymų struktūroje, ir taip sukuriama kreminė tekstūra.

Ne visi sūriai lydosi vienodai, ir tai priklauso nuo jų sudedamųjų dalių, visų pirma nuo laktozės, riebalų ir baltymų santykio. Sūriai su didesniu riebalų kiekiu bus labiau kreminės tekstūros.

[EU+Kuponai] Lenktas žaidimų monitorius, vaizdo registratorius ir multimedijos sistema viename, dvigubo ekrano PC, 140W įkroviklis ir kt. (Video)
5977 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-08-31/2024-09-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FYHXele“ - 24/27 colių lenktas žaidimų monitorius

2) „YUEHOO“ - dviejų kamerų vaizdo registratorius ir multimedijos sistema viename

3) „N-ONE Nbook Pro“ - dvigubo ekrano PC

4) „LDNIO“ - 140W, 5-ių jungčių įkroviklis

5) „DaranEner NEO2000“ - 2000W, 2073,6Wh portabili energijos stotelė

6) „GELEIPU DL28“ - dviejų krepšių 1700W karšto oro gruzdintuvė

Išsamiau

Sprendžiant, kaip geriausiai išlydyti sūrį, labai svarbus ir jo vandenilio potencialas (pH), todėl Amerikos chemijos draugija sukūrė instrukciją, kaip, remiantis mokslu, pagaminti geriausią keptą sumuštinį su sūriu.

Kaitinant sūrį ne tik išsilaisvina riebalai, bet ir išsiskiria aminorūgštys – pavyzdžiui, glutamatas – kurios turi gardų umami skonį.

 

Be to, kreminė konsistencija greičiausiai tolygiau padengia skonio receptorius, palyginti su kieta alternatyva.

Visus tekstūros pokyčius lemia kazeinu vadinamas baltymas, kuris yra labai svarbus sūrio gamybai. Manoma, kad sūris gali būti pagaminamas iš bet kokio gyvūnų pieno, kuriame yra kazeino, rašo „IFLScience“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()