JAV ir Europa kartu kurs naują raketą nešėją „Liberty“  (2)

Dvi didžiausios pasaulyje raketas gaminančios bendrovės ATK ir „Astrium“ suvienijo jėgas, kad sukurtų naują astronautus į orbitą gabensiančią raketą, pavadinimu „Liberty“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apatinėje dalyje bus montuojama kieto kuro raketiniai varikliai, kuri daugkartinio naudojimo erdvėlaivį atplėš nuo Žemės paviršiaus. Viršutinę raketos dalį sudarys skysto kuro talpyklos ir „Arian 5“ raketos variklis, praneša BBC. Tokią raketos koncepciją siūlo JAV kompanija ATK ir Europos „Astrium“. Ji pateikta JAV kosmoso agentūrai NASA, ieškančiai būdų, kaip astronautus gabenti į ir iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS), kai šiais metais bus užbaigta daugkartinių erdvėlaivių „Space Shuttle“ programa. JAV Kongresas išreiškė susirūpinimą dėl laiko, kurio gali prireikti skrydžių alternatyvoms užtikrinti, nes iki šio dešimtmečio pabaigos JAV bus visiškai priklausoma nuo rusiškų „Sojuz“. Tačiau ATK ir „Astrium“ mano, kad, pasitelkus jų sukauptą patirtį, 90 metrų aukščio „Liberty“ raketa galėtų būti paruošta startui jau 2013-aisiais, o 2015 metų ją išmėgintų ir astronautai. „Šis bendras projektas – tikras tarptautinės partnerystės pavyzdys. Mes susivienijome, kad surastume tai, kas geriausia mūsų užsakovams“, – kalbėjo „ATK Aerospace Systems Group“ prezidentas Blake`as Larsonas. „Darbuodamiesi kartu, apjungsime unikalias, skrydžiuose jau patikrintas sistemas ir komercinę patirtį, kuri atveria galimybes sukurti ir užsakovams pasiūlyti optimaliausią raketą nešėją. „Liberty“ pasižymės geresnėmis charakteristikomis už mažesnę kainą“, – teigė jis. „Tai puiki idėja, kuri gali būti sparčiai išplėtota ir realizuota, nes grindžiama didžiule patirtimi ir realiomis specialistų komandomis. Be abejonės, taip bus pigiau ir greičiau, nei pradedant nuo nulio“, – kalbėjo „Astrium“ viceprezidentas Silvio Sandrone. ATK ir „Astrium“ teigia, kad „Liberty“ pajėgs į žemąją orbitą, kuria skrieja TKS, iškelti 20 tonų krovinį, o tai reiškia, kad ji galės skraidinti visus dabar kuriamus daugkartinius erdvėlaivius. NASA daugkartiniai erdvėlaiviai „Space Shuttle“ naudoja ATK sukurtus keturių segmentų kietojo kuro variklius, kurie ir atlieka didžiąją dalį darbo pakeliant erdvėlaivį nuo žemės. „Liberty“ naudotų didesnį, penkių segmentų variklį, kurį ATK jau bando. Penkių segmentų variklis turėjo sudaryti pirmąją NASA kurtos „Ares-1“ raketos pakopą, tačiau vėliau „Ares-1“ projekto buvo atsisakyta. Tiesa, savo forma „Ares“ ir „Liberty“ – labai panašios.

Europoje kurta „Ariane 5“, kurios technologija remsis antroji „Liberty“ dalis, buvo sumanyta kaip raketa, kuri į orbitą iškeltų nedidelį daugkartinį erdvėlaivį „Hermes“. Kai dėl didelės kainos Europos kosmoso agentūra (ESA) nusprendė „Hermes“ programos atsisakyti, „Ariane 5“ tapo komercinių palydovų raketa nešėja. Ši 50 metrų ilgio raketa į orbitą kasmet iškelia daugiau kaip pusę visų didžiųjų telekomunikacijų palydovų.

Centrinė „Ariane“ dalis, kuri ruošiama šiaurės Prancūzijoje, būna užpildyta skystu kuru - skystu vandeniliu ir skystu deguonimi. Ši sistema kartu su „Vulcain-2“ varikliu naudojama jau aštuonerius metus. Per šį laikotarpį „Ariane“ įvykdė daugiau kaip 40 sėkmingų misijų.

„Žinoma, reikės atlikti tam tikrus pakeitimus. „Vulcain“ variklis uždegamas ant žemės, o „Liberty“ atveju jis bus įjungiamas beorėje erdvėje. Europos inžinieriai pajėgūs tai sukurti. „Ariane“ viršutinėje dalyje montuojamas kriogeninis variklis, kuris sėkmingai įjungiamas ir vakuume“, – BBC News aiškino S. Sandrone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)