Teigia įrodę, kad kelionės laiku - neįmanomos  (18)

Merilendo universiteto mokslininkai teigia įrodę, kad kelionės laiku – neįmanomos, tad jos visam laiku liks tik Holivudo išradimu. Igoris Smolyaninovas ir Yu-Ju Hungas sukonstravo miniatiūrinę Didžiojo sprogimo, nuo kurio prieš 13,7 mlrd. metų prasidėjo Visatos istorija, versiją. Jų eksperimentas imituoja, kaip šviesa ir laikas sklido Didžiojo sprogimo metu, tačiau neatkuria paties sprogimo, rašo britų „Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot modelio autorių, tai gali padėti paaiškinti, kodėl laikas teka tik pirmyn. Leidinyje „Physical Review Letters“ skelbiamame straipsnyje I. Smolyaninovas eksperimentą apibūdina kaip „paprastą eksperimentinę geometriją“.

Eksperimentui mokslininkai naudojo juosteles iš vadinamųjų akrilo ir aukso metamedžiagų bei sudėliojo jas taip, kad jos neįprastai iškraipytų šviesą. Tokias medžiagas galima vadinti „neregimaisiais apsiaustais“, nes jos išlenkia šviesą aplink objektus ir juos paslepia.

Taip pat tvirtinama, kad metamedžiagos gali imituoti astronominius reiškinius, tokius kaip apie žvaigždę skriejanti planeta ar šviesa, patekusi į juodąją bedugnę. Kai į metamedžiagą buvo nukreiptas lazerio spindulys, jis paviršiuje sukėlė plazmonų bangas, kurios judėjo tik viena kryptimi. Lygiai taip pat masyvios dalelės juda laiku ir erdve, sukurdamos į Didįjį sprogimą panašius įvykius.

Iš pradžių mokslininkai manė, kad kelionės laiku įmanomos – reikia sukurti metamedžiagą, kurioje ratu judanti šviesa būtų matematiškai identiška dalelėms, judančioms laiku, tuomet pasiųsti plazmoną apskrita orbita ir sugrąžinti jį į tą patį tašką, nuo kurio jis pradėjo judėti.

Tačiau paaiškėjo, kad viskas yra dar sudėtingiau, mat specifinė šviesa, kuri turėtų sąveikauti su laiku keliaujančiomis dalelėmis, negali judėti ratu.

„Šiame modelyje kelionės laiku atrodo neįmanomos“, – teigė I. Smolyaninovas. Tačiau tyrėjai primažino, kad eksperimento rezultatai nėra neabejotini.

„Toks eksperimentas negali suteikti tikro galutinio atsakymo apie realiu laiku įvykusį tikrąjį Didįjį sprogimą. Tačiau tiriant galima atrasti tai, kas padės kelti tikslingesnius klausimus“, – kalbėjo mokslininkas.

Pavyzdžiui, tai gali padėti mokslininkams geriau suprasti Didįjį susitraukimą (angl. k. Big Crunch) – vieną iš galimų Visatos raidos scenarijų, pagal kurį nuolatinis Visatos plėtimosi procesas kažkada pasisuks priešinga kryptimi ir Visata ims trauktis į vieną tašką.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)