Kolibriai nektarą ne siurbia, o semia liežuvėliu (Video)  (0)

Dar XIX a. pirmoje pusėje buvo iškelta prielaida, jog, iš žiedų rinkdami nektarą, kolibriai savo liežuvėlius naudoja kapiliariniu principu, t. y., nektaras absorbuojamas pro liežuvėlio poras. Tačiau šis sulėtinto vaizdo siužetas liudija visai ką kita. Pasirodo, kolibris nektarą ne siurbia, o dinamiškai semia liežuvėliu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Konektikuto universiteto mokslininkai Alechandras Riko-Guevara (Alejandro Rico-Guevara) ir Margaret Rubega (Margaret Rubega) nufilmavo trisdešimt nektarą renkančių kolibrių, o peržiūrėję sulėtintus vaizdus suprato, jog sparnuoti mažyliai maitinasi kiek kitaip, nei buvo įsivaizduojama.

Žinia, ilgas kolibrio liežuvėlis yra dvišakas. Kiekviena iš dviejų liežuvio dalių yra nusėta miniatiūriniais kutais (angl. k. – „lamellae“). Tyrėjai išsiaiškino, jog prieš liežuvėliui panyrant į nektarą, liežuvėlis prasiskiria, ir „išsivynioja“ ant liežuvėlio esantys minėtieji kutai. Kai kolibris traukia liežuvėlį atgal į snapą, liežuvėlio kutai „susivynioja“ ir taip pasemia nektaro.

Nektarą renkantis mažasis sparnuotis tokį veiksmą atlieka labai sparčiai, daugsyk jį kartodamas. Stebint iš šalies, susidaro įspūdis, jog kolibris nektarą siurbia. Tačiau iš tiesų paukštis jį labai greitai semia ant liežuvėlio esančiomis ataugomis. Vadinasi, paukštis neturi siurbimui būtinų raumenų, todėl, anot autorių, yra vienintelis žinomas gyvūnas, mitybos padargais skystą maistą gebantis sugriebti be jokios siurbimo veiksmui sunaudojamos energijos.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)